Karlovarský znicenekostely.cz - Poškozené a zničené kostely a kaple v ČR / Karlovarský /

VELICHOV - KOSTEL NANEBEVZETÍ PANNY MARIE

 
petr
Návštěvník
#1 | Zasláno: 13 Čvc 2009 13:22
Reagovat 
VELICHOV - KOSTEL NANEBEVZETÍ PANNY MARIE

Velmi stará obec je prvně zmiňována k roku 1142. Podle farní kroniky byl první kostel vysvěcen v roce 1384. Pro velkou zchátralost byl kostel uzavřen a v roce 1895 zbořen. V té době již byly od roku 1890 připraveny arch. Ludwigem Lablerem nové plány. Stavbu realizoval stavitel Anton Milk a v roce 1896 byl kostel vysvěcen. Nová stavba realizovaná v novogotickém slohu je jednolodní s pravoúhlým presbytářem a věží s jehlancovou střechou v průčelí. Vynitřní vybavení bylo jednotné, novogotické, pořízené zároveň se stavbou.

Poměrně elegantní stavba však v důsledku neúdržby zchátrala a dnes je v havarijním stavu. Plechovou střechu už dávno poškodil vítr, naposled uragán v roce 2007. Dlouhodobé zatékání způsobilo zřícení kazetového stropu. Interiér však už v té době byl opakovaně vykraden a zdevastován. Okna vytlučena, některé vchody zazděné.
 
Vaše reakce
Tučné  Kurzíva  Odkaz na obrázek  URL odkaz 
Nick:

Uživatelské jméno  Heslo 
Můžete použít jen přezdívku bez hesla, pokud neexistuje registrovaný člen s uvedeným jménem. Případně můžete nechat obě pole prázdná. Pokud jste registrovaný uživatel diskusního fóra, můžete se z této stránky pouze přihlásit bez zaslání příspěvku, nebo se přihlásit a současně zaslat příspěvek.
 

Powered by miniBB®