Ústecký znicenekostely.cz - Poškozené a zničené kostely a kaple v ČR / Ústecký /

kostel sv. Antonína v Milešově

 
kostelnikrtyne
Člen
#1 | Zasláno: 4 Říj 2008 21:50
Reagovat 
Fajnšmekři barokní architektury zapláčou, půjdou-li se podívat na bezkonkurenčně zničený a chátrající kostel v Milešově. Vykradený, okna rozmlácená, střecha děravá, fasáda padající, kolem nepořádek a rozpadající se schodiště, sochy a další platické prvky drolící se.

Volám SOS pro tento kostel! Vážné nebezpečí jeho naprosté devastace!

Podobně jsou na tom sousední kostely: Velemín a Lipá. Sutomský má alespoň relativně novou a kvalitní střechu a na medvědickém byla letos alespoň vyspravena dezolátní střecha.

Martin Šístek
Skalíková Kateřina
Návštěvník
#2 | Zasláno: 6 Říj 2008 07:57
Reagovat 
Dobrý den, pane Šístku,
nemohl byste kontaktovat místní obecní úřad, městský úřad, památkové orgány? A kdo je vlastníkem kostela? Mám zkušenost, že co má úředník písemně na stole, tak musí nějakým způsobem řešit a dát konkrétní odpověď. Nevím, zda je objekt památkově chráněný, ale i kdyby nebyl, tak by se v něm určitě měl provést operativní průzkum, jehož výsledkem by byly minimálně nálezové zprávy dochovaných konstrukcí, podrobná fotodokumentace a zaměření stávajícího stavu ...
kostelnikrtyne
Člen
#3 | Zasláno: 7 Říj 2008 08:13
Reagovat 
Vážen paní Skalíková,

milešovský kostel je majetkem církve. Farář v Lovosicích podle všech indicií se zdá býti vyhořelý, o venkovské kostely nemá pochopitelně zájem. Obecní úřad ve Velemíně? Několikrát jsem psal starostovi mailem dotaz, co bude s kaplí v Kletečné. Snad třikrát, bez odpovědi.Stavební odbor přímého vlastníka- biskupství litoměřického, své úkoly téměř nezvládá a je v rozkladu. Jistě by se i s těmito úředními spáči dalo ledasco udělat, ale byl by k tomu potřebný člověk, resp. skupinka nadšenců, nejlépe místních nebo chalupářů, kteří by bombardovali patřičné úřady, psali žádosti o granty a příspěvky, sháněli sponzory atp.

Jelikož se starám už o jeden vesnický kostel velikosti městského kostela, je milešovský kostel (ležící navíc v jiném okrese) pro mne víceméně ztracen - co se týče tedy nějaké angažovanosti. Nepopírám, že bych za jiných okolností si jej vzal na starosti.

Připomínám, že kostel je státem chráněnou památkou, dílem významného raně barokního stavitele Antonia della Porty a významnou krajinnou dominantou.

Vojta
Návštěvník
#4 | Zasláno: 18 Kvě 2010 10:24
Reagovat 
Už se na tom pracuje, jde to ovšem pomalu
V. Elleder
Návštěvník
#5 | Zasláno: 27 Kvě 2010 00:02
Reagovat 
Snad se již něco podaří, jak doufám bude již letos 12. září v kostele slavnostní mše k uctění památky pana Kaplíře jako obránce Vídně v r. 1683 před Turky. Slavnost bude organizovat litoměřické biskupství a rakouské velvyslanectví za pomoci místních orgánů, Tyto úmysly by měly vést k záchraně kostele a jeho znovuuvedení k životu. Významnou skutečností, která bude hrát roli je i skutečnost, že v blízkém okolí je i rodiště vídeňského kardinála Schönborna. Letos by měla být založena tradice 12. září v Milešově jako trvalý odkaz osvobození Vídně od Turků mj. i zásluhou zde pohřbeného pana Kaplíře.
kostelnikrtyne
Člen
#6 | Zasláno: 12 Čvn 2010 14:30
Reagovat 
Všiml jsem si už před třemi měsíci na webu biskupství, že se kolem kostela v Milešově něco děje. Zavání to nadějí pro tento opravdu podivuhodný kostel v ještě podivuhodnější krajině. Bylo by krásné, kdyby se rozjely aktivity, které by vedly k znovuotevření kostela a jeho následné záchraně. Nevíte kontakt na někoho, kdo stojí za revitalizací kostela v Milešově?

M. Šístek
Vojta
Návštěvník
#7 | Zasláno: 16 Srp 2010 13:23
Reagovat 
Nechci se nějak chlubit, ale mohl bych to být já :-) 21.6.2010 jsme v tomto kostele měly svatbu, podle informací po vice jak 60letech. Celý objekt jsme musley uklidit svépomocí, naštěstí nenív desolátním stavu. Bohužel 12.září budeme na dovolené, ale jsme čerstvě z Milešova, mám k dispozici klíče od kostela. V červenci se exumovaly ostatky Zbyňka Kaplíře, bohužel hrob několikrát vykraden. Ten hyenismus pokračuje, byl okraden i nedávno zemřelý biskup Koukal. Není problém se domluvit na prohlídce kostela. Doufám, že rakušáci dodají dostatek peněz na opravy tohoto krásného kostela. tel. 723 133 558
L.Hlaváčková , Biskupství litom
Návštěvník
#8 | Zasláno: 26 Srp 2010 14:45
Reagovat 
Upřesňuji: ostatky Kašpara Zdeňka Kaplíře ze Sulevic se neexhumovaly, byl proveden pouze průzkum krypty (za přítomnosti archeologa z NPÚ, ú.o.p. Ústí n.L. a pracovníků památkové péče z MÚ Lovosice a Biskupství litoměřického).
kostelnikrtyne
Člen
#9 | Zasláno: 30 Srp 2010 20:57
Reagovat 
Křičím radostí! Skutečně, milešovský kostel čeká důstojná oslava jeho zakladatele, jenž je zde pohřben. Takže Vojto, to jste byl Vy, kdo tam měl svatbu? Pater Mikeš z Lovosic něco v prosinci zmiňoval o svatbě...tak přece. Pokusím se s Vámi spojit. A popřemýšlíme, co dál a jak. Martin Šístek
kostelnikrtyne
Člen
#10 | Zasláno: 11 Zář 2010 09:02
Reagovat 
MILEŠOV- SLAVNÁ MŠE V KOSTELE ZÍTRA 12. ZÁŘÍ OD 12:00!!!!!
kostelnikrtyne
Člen
#11 | Zasláno: 13 Zář 2010 11:59
Reagovat 
 
Vaše reakce
Tučné  Kurzíva  Odkaz na obrázek  URL odkaz 
Nick:

Uživatelské jméno  Heslo 
Můžete použít jen přezdívku bez hesla, pokud neexistuje registrovaný člen s uvedeným jménem. Případně můžete nechat obě pole prázdná. Pokud jste registrovaný uživatel diskusního fóra, můžete se z této stránky pouze přihlásit bez zaslání příspěvku, nebo se přihlásit a současně zaslat příspěvek.
 

Powered by miniBB®