Středočeský znicenekostely.cz - Poškozené a zničené kostely a kaple v ČR / Středočeský /

KOSTEL P.MARIE SNĚŽNÉ VE VELKÝCH POPOVICÍCH

 
Petr
Návštěvník
#1 | Zasláno: 20 Kvě 2009 17:03
Reagovat 
KOSTEL P.MARIE SNĚŽNÉ VE VELKÝCH POPOVICÍCH

Kostel ze 14. stol,přestavován v poslední čtvrti 17.stol.Roku 1726 zvýšena vež nad sákristií,
r.1733 proveden nový štít a r.1897 prodloužena loď a postaveno nové průčelí.Je to stavba jednolodní ,obdélná,s obdélně ,trojboce uzavřeným prezbytářem,s hranolovou věží po jižní straně,se sákristií v přízemí .Fasády hladké,s obdelníkovými,polokruhem ukončenými okny.
věž členěná lizénamí a obdélníkovými okny, v patře s polokruhovým záklenem. presbytář sklenut valenou klenbou s lunetami.

ZAŘÍZENÍ

Je z 19.století,pseudorománské.Hlavní oltář od řezbáře L.Zieblanda z r.1861.Je na něm obraz P.Marie, po stranách oltáře (na něm) jsou sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava. Boční oltář je z roku 1865 a je na něm obraz sv.Josefa. Kazatelna z r.1865.Ve výklencích v závěru presbytáře jsou barokní sochy sv. Petra a Pavla z kapitulního kostela na Vyšehraďe v Praze.Varhany postavila firma Gebrüder Rieger jako svůj opus 594.V katalogu této firmy stojí, že varhany byly postaveny v roce 1897 (opus 594, Groß-Popowitz in Böhmen). Autorství firmy mj. dosvědčuje i štítek na levé straně hracího stolu, ale i způsob provedení a některé charakteristické komponety např. tvar rejstříkových manubrií, popisky rejstříků, tvar hracího stolu, způsob provedení dřevěných píšťal, bosované předkrývky, rukojeti zátek u krytých píšťal, apod.Varhany byly nedávno opraveny.Ozdobné zasklení oken dal v roce 1904 svým nákladem vyhotovit Msgr. Dr. Jan Sedlák. Zasklení provedla firma Jan Krišpín v Praze.



Kolem kostela je hřbitov (dávno už se sem nepohřbívá). Vstupuje se na něj bránou na které je napsáno Pokoj Vám. Při opravách byl nalezen gotický portál. Na hřbitově je hrobka rodu Hartmanů. Před kostelem na sloupu je socha sv. Jana Nepomuckého z r.1831.
Dnes kostel patří pod farnost Říčany. Jde ho navštívit při bohoslužbách v neděli v 8.30 H.
Milan
Návštěvník
#2 | Zasláno: 11 Čvc 2009 10:07
Reagovat 
Hrobka rodiny Ringhofferů na hřbitově u kostela v Popovicích? To se mi nějak nezdá - Ringhofferové založili ve Velkých Popovicích pivovar, ale rodinnou hrobku mají u Kamenice...
honzakolomaznik
Návštěvník
#3 | Zasláno: 25 Úno 2023 00:21
Reagovat 
Milan:
Hrobka rodiny Ringhofferů na hřbitově u kostela v Popovicích? To se mi nějak nezdá - Ringhofferové založili ve Velkých Popovicích pivovar, ale rodinnou hrobku mají u Kamenice...

Zdravím z Kamenice! Ano, hrobku mají nedaleko od nás. Slyším poprvé, že by rodina Ringhofferů měla hrobku v Popovicích.
admin
Administrátor
#4 | Zasláno: 26 Úno 2023 09:40 | Změnil(a): admin
Reagovat 
Díval jsem se, že na hřbitově u kostela ve Velkých Popovicích je rodinná hrobka Hartmanů, někdejších majitelů zdejšího panství. Takže nikoli Ringhofferů. V komentáři jsem to opravil.
 
Vaše reakce
Tučné  Kurzíva  Odkaz na obrázek  URL odkaz 
Nick:

Uživatelské jméno  Heslo 
Můžete použít jen přezdívku bez hesla, pokud neexistuje registrovaný člen s uvedeným jménem. Případně můžete nechat obě pole prázdná. Pokud jste registrovaný uživatel diskusního fóra, můžete se z této stránky pouze přihlásit bez zaslání příspěvku, nebo se přihlásit a současně zaslat příspěvek.
 

Powered by miniBB®