10050 kaple sv. Maří Magdalény

Torzální (známka 500) dřevěné kaple

JV od městysu, na Malém Blaníku

Dřevěná část stavby chybí, výklenek ve stěně kaple má dole vypadané kameny (rám dvířek zčásti visí ve vzduchu). Fasáda je zničená. - Kaple byla dřevěná, zadní částí přistavěná ke stěně zříceniny staré kaple sv. Maří Magdalény, zrušené roku 1783 za josefínských reforem. - V roce 1886 přišel tehdejší arcibiskup a kardinál František Schönborn se snahou obnovit poutě na svátek sv. Máří Magdalény na Malém Blaníku. Nechal tedy k jižní stěně ruin zřícené kaple postavit malou dřevěnou kapli. Výklenek ve zdi byl osazen malou sochou klečící sv. Máří Magdaleny od řezbáře Eduarda Veselého, která zde vydržela až do roku 1960. - Pozemek s torzem kaple patří církvi (Arcibiskupství pražskému); v rámci plánovaného moderního zastřešení torza velké kaple se počítá s celkovou obnovou malé kaple v původní podobě.