Torzální (známka 500) zděné kaple

SV od vsi, u křižovatky polních cest, bližší

kamenná

Téměř zbořena; zůstalo pouze obdélné obvodové zdivo (2,5 x 2 m) do výše: zadní stěna a zadní polovina levé stěny do cca 0,5 - 0,6 m, zbytek jen do cca 0,2 – 0,3 m, vpředu zbořeno až k zemi (ještě koncem 90. let sahalo zdivo do výše cca 1 m). - Kaple stojí na krásném vyhlídkovém místě. - Kaple, nazývaná rovněž Velká kaple (Grosse Kapelle), stávala na rozcestí při bývalé cestě do Činova v polích na jižním úpatí vrchu dříve zvaného Vogelberg či Klierhansenberg asi 500 metrů severovýchodně od vsi. Kaple patřila k usedlosti čp. 7 Josefa Grunda, na okraji jehož pozemku stávala. Polnostem v této části katastru vsi se dříve říkalo Drey Kapellen (Tři kaple), jelikož zde stávaly ještě další dvě drobné sakrální stavby, tzv. Malá kaple a Höpperbirlova kaple. Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války přestala být kaple udržována a postupně chátrala. Někdy během druhé poloviny 20. století byla nakonec kaple pobořena.- Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek s kaplí patří Státnímu pozemkovému úřadu.