10110 kostel Proměnění Páně

V od vsi, v lese

V rekonstrukci; cca 3 m lodi zepředu je provizorně zakryto plachtami. Opravuje se krov a strop (v interiéru je lešení). Zbytek střechy má menší díry, sanktusník má střechu z rezavého plechu. Omítka je zčásti poškozená. Okna jsou rozbitá, zčásti jsou zabedněná. Ve vchodech jsou mříže. Odstraněny jsou křoviny z okolí kostela. - Jednotný mobiliář kostela pocházel z roku 1770. Před jeho zničením jednotlivé části NPÚ v Českých Budějovicích popisoval následovně: „Hlavní oltář: dřevo hnědě, žlutě a zelenavě mramorované, detaily zlacené, plastiky polychromovány, šat zlacený. Mensa tumbového tvaru, zdobená na čelní straně květinovým úponkem, zavěšeným do konkávní rokokové kartušky. Za mensou oltářní deska; na dvakrát odstupněném soklu jsou umístěny nárožní sdružené, na koso postavené pilastry, jimž jsou představeny volné sloupy. Jejich hlavice nesou úseky kladí , na jejichž římse spočívá bohatě vykrajovaný nástavec. Ve středu na mense je umístěn hranolový tabernákl, na nároží členěný volutami a ukončený římsou, do níž jsou zapuštěny konsoly pro svíčky. Dvířka tabernáklu konkávní, ukončená mušlí, mají vložený krucifix. Stříška vybíhá v konsolu pro sošku; za tabernáklem dvě ploché voluty, ukončené rozlomenými římsami se sedícími anděly, kteří nesou baldachýn. Střed oltářní niky zabírá obraz v profilovaném, nahoře půlkruhem ukončeném rámu, jenž přesahuje do nástavce. Rám s rokajovou kartuší. Obraz (olej na plátně, výška cca 250cm, šířka cca 150 cm) představuje ve spodní části do kruhu komponovanou skupinu apoštolů v ostře barevných pláštích. Nad nimi, před otevřeným modrým nebem, vznáší se na oblaku stojící figura žehnajícího Krista se svatozáří, doprovázená z obou stran letícími anděly. Na římse nástavce jsou sedící andílci. K oltáři se připojují dvě jednoduché, rokaji zdobené branky, vybíhající v konsoly, na nichž jsou umístěny stojící postavy sv. Pavla (?) a sv. Františka z Assisi (?). - Boční oltář sv. Daniela v severní kapli, protějškový k oltáři sv. Aloise: na dřevěné, hnědě mramorované mense tumbového tvaru, zdobené ve středu rokajovou kartuší, spočívá zlacený hranolový svatostánek, v ose vydutý, s volutovými křídly po straně, podpírajícími v ose vyklenutou římsu, nad níž je drobný nástavec. Plochá, zlacená oltářní deska je zdobena při dolním okraji a po stranách rokaji, vyvrcholenými volutovým soklem, na němž je umístěna sedící dřevěná socha světice, držící v ruce otevřenou knihu, oděná v dlouhé roucho (druhá ruka v předloktí uražena). Socha anděla a druhá socha světce chybí (pravděpodobně se jedná o dvě plastiky, značně porušené, uložené v komůrce pod kruchtou). Oltářní deska tvoří rám pro oltářní obraz, zakončený půlkruhem. Rám vybíhá ve volutový nástavec se svatozáří. Postavy dvou andílků na oltáři chybí. Oltářní obraz představuje meditujícího poustevníka, nad ním otevřené nebe s andílky, v pozadí vpravo průhled do krajiny se zříceninou, vlevo architektura s vázou a nečitelným nápisem. Obraz těžko čitelný, oltář zdobený bohatým rokajem a vegetabilními závěsy. - Boční oltář sv. Aloise v jižní kapli, protějškový k oltáři sv. Daniela: na dřevěné, hnědě mramorované mense tumbového tvaru, zdobené ve středu rokajovou kartuší, spočívá zlacený hranolový svatostánek, v ose vydutý, s volutovými křídly po straně, podpírajícími v ose vyklenutou římsu, nad níž je drobný nástavec. Plochá, zlacená oltářní deska je zdobena při dolním okraji a po stranách rokaji, vyvrcholenými volutovým soklem, na němž na evangelijní straně oltáře je umístěna socha anděla (korespondující socha na epištolní straně chybí, pravděpodobně se jedná o jednu ze značně porušených soch, uložených v komůrce pod kruchtou). Oltářní deska tvoří rám pro obraz, zakončený půlkruhem. Rám vybíhá ve volutový nástavec se svatozáří. Po stranách nástavce z obou stran je umístěna postava andílka. Oltářní obraz představuje špatně čitelný výjev ze života sv. Aloise. Světec, oděný v černé řeholní roucho, sedí u stolu, pohlíží na krucifix, který drží v ruce. U jeho nohou je stojící postava neoděného andílka. Nad jeho hlavou se vznáší anděl. Oltář je zdoben bohatým rokajem a vegetabilními závěsy. - Kazatelna: dřevěná, světlehnědě natřená, s hnědými římsami a zlacenými doplňky. Válcová ambona je oddělena od stočené konsoly konkávní a vydutou oblou římsou, zdobenou rokaji a kantem. Je členěna dvěma pilastry ve dvě obdélná pole a střední vydutou plochu, do které vybíhá zlacený rokaj, umístěný na spodní římse. Pod horní římsou je pás ze zlacených rokajů. Zadní stěna je šedě mramorovaná, zdobená zlacenými rokaji a závěsem. Stříška s profilovanou římsou, na níž jsou nepravidelně umístěné voluty s rokaji (částečně uražené), vybíhá do konsoly, na které jsou okřídlené hlavičky dvou andílků a svatozář. Schodiště je kryto parapetem, sledovaným po celé délce při obou okrajích párem rokajů. Na sloupcích jsou umístěny vázy.“ - Původně zde stávala menší kaple, na jejímž místě v letech 1763 - 1765 vyrostl nový barokní kostel. O stavbu se zasloužila hraběnka Marie Alžběta Serenyiová, architektem byl zřejmě slavný Kilián Ignác Dientzenhofer. V místě se nacházela již v 17. století také poustevna. Sláva nového poutního místa zanikla za vlády Josefa II. Kostel velmi zchátral a opraven byl až v roce 1938 díky majiteli škvořetického zámku JUDr. Novákovi. - Pozemek s kostelem patří spolku "Omnium" z Broumova; spolek v roce 2017 kostel převzal od církve s cílem jej opravit. V roce 2020 půjde na opravu kostela 180.000,- Kč z dotačních programů Jihočeského kraje.

Zdroj: NPÚ ÚOP České Budějovice