10110 kostel Proměnění Páně

poutní kostel
V od vsi, v lese

V rekonstrukci; cca 3 m lodi zepředu je provizorně zakryto plachtami. Opravuje se krov a strop (v interiéru je lešení). Zbytek střechy má menší díry, sanktusník má střechu z rezavého plechu. Omítka je zčásti poškozená. Okna jsou rozbitá, zčásti jsou zabedněná. Ve vchodech jsou mříže. Odstraněny jsou křoviny z okolí kostela. - Původně zde stávala menší kaple, na jejímž místě v letech 1763 - 1765 vyrostl nový barokní kostel. O stavbu se zasloužila hraběnka Marie Alžběta Serenyiová, architektem byl zřejmě slavný Kilián Ignác Dientzenhofer. V místě se nacházela již v 17. století také poustevna. Sláva nového poutního místa zanikla za vlády Josefa II. Kostel velmi zchátral a opraven byl až v roce 1938 díky majiteli škvořetického zámku JUDr. Novákovi. - Pozemek s kostelem patří spolku "Omnium" z Broumova; spolek v roce 2017 kostel převzal od církve s cílem jej opravit. V roce 2020 půjde na opravu kostela 180.000,- Kč z dotačních programů Jihočeského kraje.