10122 kaple sv. Arnošta s hrobkou rodiny Hendrichovy

hřbitovní kaple (hrobka)
za hřbitovní zdí

velká, kamenná, neomítaná

Má novou střechu. Kamenné zdivo je očištěno. Má nová okna a dveře. Kolem je nocě uděláno odvodnění. Vykácené jsou některé stromy kolem kaple. Odstraněn je plot oddělující kapli od hřbitova. – Dne 1.8.1887 zemřel na spálu manželům Ladislavu a Sofii Hendrichovým, k jejich velkému zármutku, mladší synek Ernst Wenzel Gabriel, narozený dne 14.5.1881. Ladislav Hendrich byl krátce před smrtí synka povýšen na c.k. okresního soudního adjunkta. Sofie Hendrichová, rozená Müllerová, pocházela z Vildštejna z hostince Grüner/Stingl v dnešní Sadové ulici (bývalá jídelna státních statků). Při této smutné příležitosti založil pan Hendrich „Žákovskou nadaci Ernsta Hendricha“, do které vložil stříbrnou obligaci č. 54483 za 100 zlatých, jejíž úrok ve výši 4,20 zlatých ročně, měl být vyplacen žákovi 1.třídy na Štědrý den, s povinností pomodlit se toho dne u hrobu Ernsta Hendricha. Výběr žáka a výplata částky příslušela místnímu faráři, který také vyzvedával úrok na finančním úřadu. Okresní soudní adjunkt Ladislav Hendrich nechal také postavit mimo hřbitovní zeď, zednickým mistrem Andreasem Kirchschnekem, hrobku s kaplí v novogotickém slohu. Na stavbě se podíleli také jeho tchán pan Wenzel Müller a tchyně paní Margareta Müllerová. Věnovali totiž stavební parcelu ze svého pole, které sousedilo se hřbitovem. Dne 19.2.1887 se sešla stavební komise ve složení: úředníci okresního hejtmanství (okresní lékař, inženýr a správní úředník), farář, starosta, majitelé sousedních pozemků a zednický mistr Kirchschnek. Spojení kaple s hřbitovem proražením branky do hřbitovní zdi, povolila arcibiskupská konzistoř v Praze dne 11.1.1888. Hrobku posvětil dne 9.9.1888 skalenský farář Johann Schuh (byl i okresním vikářem). Po získání úředního povolení byly s příslušnými církevními obřady uloženy ostatky chlapce Ernsta Hendricha a rodičů Margarety Müllerové - Köhlerové (její otec Josef Köhler, továrník, zemřel dne 23.3.1870 a matka Anna Köhlerová, rozená Prinzová, zemřela dne 15.5.1873) do této hrobky a zde pochovány. - Hrobka se skládá ze dvou podlaží; nadzemní podlaží sloužilo ke konání obřadů, druhé, podzemní se dvěma místnostmi, sloužilo k ukládání rakví. Uprostřed podlahy v prvním nadzemním podlaží bylo vsazeno obdélníkové okno se silným sklem. - Pozemek s kaplí patří městu Skalná; město v letech 2018 - 2019 zorganizovalo opravu kaple.

Zdroj: Václav Vrba