10125 kostel Všech Svatých

hřbitovní kostel
S od vsi

V rekonstrukci; má novou střechu, opraveno je i zastřešení opěrných sloupů. Zdivo je místy opraveno. Omítka je silně poškozená. Loď má novou dřevěnou profilovanou podstřešní římsu. Polovina okenních otvorů má nová okna, druhé polovině okna chybějí, jsou v nich pouze mříže. Zavřený, prázdný. V lodi chybí strop, v klenbě presbytáře jsou dvě díry. - Jednolodní stavba s trojboce uzavřeným presbytářem krytá původně šindelovou valbovou střechou. K severní straně presbytáře je přistavěna patrová hranolová věž, zakončená helmou s polygonální lucernou. V přízemí věže se nachází sakristie. Presbytář kostela je prosvětlen gotickými hrotitými okny a doplněn nezvyklými opěrnými pilíři na trojúhelníkovém půdorysu. Podélné stěny lodi jsou prolomeny obdélnými okny a sedlovým portálem vchodu v hrotité profilované arkádě na jižní straně. Pod střechou je umístěna dřevěná římsa. Presbytář je sklenut dvěma poli příčné valené klenby na dvou pásech. Do sakristie v přízemí věže vede nízký hrotitý gotický portál s profilovaným ostěním. Loď kostela, oddělená od presbytáře hrotitým triumfálním obloukem, je plochostropá. Trojramennou dřevěnou kruchtu ze 17. století doplňovaly obrazy světců na zábradlí. Vnitřní zařízení kostela tvořil raně barokní portálový hlavní oltář z doby kolem roku 1660, sloupový s boltcovým ornamentem na křídlech a obrazem Posledního soudu, v nástavci pak s obrazem Nejsvětější Trojice. - Kostel stojí v místech zaniklé středověké vsi Vakov (také Bakov, Wakow) na hřbitově v osamoceném chlumku U Všech svatých v polích mezi vesnicemi Čichalov a Verušičky severozápadně od obce. - V minulosti byl několikrát upravován, naposledy roku 1928. Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války přestal sloužit svému účelu, přestal být udržován a postupně chátral. Interiér kostel a inventář byl během druhé poloviny 20. století zcela rozkraden a zdevastován. - Pozemek s kostelem patří církvi.

• Velký Vont napsal 14.06.2010 19:36

13.6.2010 Střecha je opravdu nová, ale obvodové zdivo trpí absencí podokapních žlabů. V některých místech je výrazné vyplavování malty ze spár zdiva, především v rohu u věže a pak také v opěrných pilířích kolem presbytáře. Ve zdivu věže v severní stěně trhlina.