10128 kaplička Kalvárie

na hřbitově, pod špitálním kostelem

Šindelová střecha je opravená. Opravená je statika. Mimo spodních cca 1,5 m má novou fasádu. Spodních cca 1,5 m má novou, ještě nenatřenou omítku (celá kaplička je v lešení). Bez dvířek, prázdná. - Velká obdélná barokní výklenková kaplička vestavěná ve hřbitovní zdi. - Uvnitř niky stávalo původně kamenné gotické sousoší Kalvárie z dílny drážďanského sochaře Christopha Waltera, který sochy vytvořil na objednávku rady města v roce 1544; byly zde sochy Panny Marie Bolestné a sv. Jana Evangelisty a velký krucifix uprostřed. Pod hlavním výklenkem byl umístěn nízký výklenek Božího hrobu. V 19. století byl nainstalován plechový krucifix, protože u původního hrozilo sesutí pro vady v kameni. Dnes jsou sochy umístěny v interiéru kostela Všech svatých v Jáchymově. - Kaplička je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek s kapličkou patří městu Jáchymov; město organizuje opravu kapličky s využitím dotace od Karlovarského kraje.