← zvonice (Vyšehořovice)
10211 kaple sv. Jeronýma

se sanktusníkem

V rekonstrukci; dozděno obvodové zdivo, s výjimkou okna v průčelí dozděny oblouky nade všemi okny. Bez střechy, krovů a stropu, obvodové zdivo je shora zakryto lepenkou. Fasáda zničena. Bez oken a dveří. Uvnitř menší množství trosek. – Kaple měla obdélníkový půdorys s půlkruhovou apsidou, z níž vedou dveře do částečně zasypané sakristie. Zachováno je pouze obvodové zdivo se zbytky omítky a vybitými půlkruhovými okny. Kaple již nemá věž, špička věže krytá dřevěnými šindeli je zřícena uvnitř lodi. Nad vchodem jsou zbytky uřezaných kůrových trámů. Kolem kaple je dosud patrná kamenná hřbitovní zeď s pozůstatky hrobů (na jednom náhrobku je čitelné jméno rodiny Schmatzer), rozbitými cihlami a zbytky trámového dřeva. Celá ruina i s okolním hřbitůvkem je na pozemku, v němž se pohybují krávy, a zarůstá náletovým porostem. - Postavena v roce 1790 na návrší v sousedství rychty; zasloužil se o ni ryžovišťský „Spitalkaplan“ Michael Schiebel. Roku 1791 vysvěcena jiříkovským farářem. Mše se ve Veveří konala jednou měsíčně. Kaple byla postavena v pozdně barokním slohu se hřbitovem lemovaným kamennou zdí. Poškozena v 60. letech 20. století brigádníky a místními obyvateli. V 90. letech 20. století prodána do soukromého vlastnictví; následně rozebrány krovy a dřevo prodáno. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (Alois Bureš ze Sedmi Dvorů).

Zdroj: Rýmařovský horizont 01/2007