← kaple Panny Marie Lourdské (Dlouhá Stropnice) kaple sv. Barbory (Doudleby) →

s věží

V letech 1955 - 1956 probíhaly na příkaz Ministerstva vnitra ČSR demolice všech nemovitostí v tzv. zakázaném pásmu, jež Ministerstvo národní bezpečnosti ČSR vyhlásilo dne 28.4.1951 podél hranice s Bavorskem a Rakouskem. Demolici kaple objednal dne 27.5.1955 Okresní národní výbor v Trhových Svinech u národního podniku Zemstav Praha. Pro účely demolice byla kaple označena jako objekt určený k demolici číslo 6. Stavbyvedoucí Zemstavu pan Rudolf Rašek kapli začátkem léta 1955 zaměřil - kaple měla obdélný půdorys o rozměrech 7,4 x 13,85 m, s trojboce uzavřeným presbytářem a částečně představěnou hranolovitou věží v průčelí. Zdivo lodi bylo vysoké 5,65 m, se stěnami silnými 1 m, zdivo věže bylo vysoké 10,65 m se stěnami silnými 1,2 m. Vnitřní prostor kaple byl 5,4 x 9 m, v lodi byla klenba. Střecha lodi byla sedlová, vzadu zvalbená, střecha věže byla jehlancová. Pro účely demolice byl objem zdiva spočítán na 280,24 krychlových metrů. Podle výkazů, které národní podnik Zemstav předkládal dekádně k proplacení Okresnímu národnímu výboru v Trhových Svinech, byla kaple zbořena pomocí buldozeru jako poslední budova ve vsi ve dnech 1.8. - 7.8.1955 poté, co během léta 1955 zbourala jak firma Zemstav, tak i nasmlouvaní jednotlivci postupně celou vystěhovanou ves. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Lesům ČR, s.p. - Ves Jedlice je zcela zbořena, trosky jsou zarostlé náletovými dřevinami. Téměř celé okolí vsi je zalesněno.