v Z části vsi

Byla obdélná (cca 2,2 x 2,5 m), vysoká asi 4,8 m, se sedlovou střechou, nad oběma průčelími trojúhelníkové štíty. Bez oken, vchod v průčelí byl zakončen polokruhově. Vnitřní prostor kaple byl asi jen dva metry široký a tři metry hluboký. Na zadní stěně byl zavěšen velký bílý kříž sahající až do stropu a na něm Kristovo tělo v téměř životní velikosti. Bílé stěny vlevo i vpravo byly ozdobeny sedmi starými obrázky. Podlaha byla seskládána z velkých břidlicových desek, ze stropu visela malá lampa se světlem k rozjímání. Na desce oltáříku stály čtyři svícny a spousta drobných figurek svatých. Kaple byla uzamčena železnou mříží. - Kaple stála za poslední zahradou při výjezdu ze vsi směrem na Hrabišín. Na místě původně stála barokní kaple, která se začátkem 19. století již rozpadala. Obnovit kapli na své náklady se rozhodl Florian Göttlicher z č.p. 126, jako projev díků za záchranu před utonutím při povodních na Dunaji na jaře 1830. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1834. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 3943) patří obci Nový Malín, druhý (pozemková parcela č. 4099/1) patří Správě silnic Olomouckého kraje.

Zdroj: Obecní úřad Nový Malín