10838 kaple sv. Mikuláše

v J části vsi, u chodníku k nádraží

Má novou střechu. Má nové kované dveře. Uvnitř opravená, má novou podlahu. Na místě oltáře je freska se sv. Mikulášem, jemuž byla původní kaple pravděpodobně zasvěcena. Kolem je nově uděláno odvodnění. Před kaplí je uděláno nové přístupové schodiště. Nově jsou ořezány lípy u kaple. - Kaple byla obnovena v letech 2017 - 2023 na původním místě a v původní podobě podle dochovaných fotografií. - Kaple, kterou nechal postavit roku 1750 pruský myslivec a rodák z Bavorska Johann Vogh, byla orientována čelem k jižnímu průčelí svojšínského zámku. Orientace oltáře kaple směrem k jihu je netypická, svědčí tak zřejmě o tom, že v době vzniku měla tvořit se zámkem společný urbanistický celek. Pravděpodobně někdy v 19. století byly u nároží čela kaple zasazené lípy, které tam přečkaly do dneška. Ještě roku 1967 kaple stála, někdy později byla zbořena. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Lesům ČR, s.p.; podnik v roce 2017 zahájil obnovu kaple, v roce 2018 ji přerušil. Obnova byla dokončena v roce 2023.