S od města, při silnici do Rožan

Ke vzniku kaple se váže následující pověst: V poblíž ležícím „Horním mlýnu“ (později továrna na knoflíky) dříve žil mlynářský mistr jménem Abraham. Jeho paní jednou šla s procesím na poutní cestu do Bohosudova na Teplicku. Když přišli k Labi, jež bylo právě velmi rozvodněné, nechali se převézt přívozem. Pramice, v níž se nacházeli kromě jiných také ona mlynářka a muž z Rožan jménem Fabich, byla vlnou odehnána stranou, převržena a všichni cestující, kromě mlynářky, našli ve vlnách svůj hrob. Zahynulo dvacet osob. Mlynářka vyprávěla, že v okamžiku utonutí se zjevila bílá paní, vytáhla ji na břeh a zachránila ji. Když se vrátila domů, nechala jako díky postavit na místě dřevěného kříže u rybníka kapli. Příbuzní utopeného Fabicha nechali v upomínku na jeho truchlivý konec zřídit na silnici ke mlýnu Lochmühle sochu Panny Marie Bolestné. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Správě a údržbě silnic Ústeckého kraje.