Zaniklé (známka 600) hrázděné kaple

se sanktusníkem

Drobná sakrální stavba byla obdélného půdorysu se segmentovým závěrem, zastřešena kombinovanou střechou. Nad rovinu střechy šla zvonička s kuželovitou střechou. Konstrukce kaple byla hrázděná. – Pamětnice vypráví o zvonech, které visívaly v kapličce: „Před několika lety jsem při návštěvě mého bratrance nedaleko Wienerwaldu, objevila starý dokument. Po pečlivém přečtení jsem zjistila, že se jedná o projev jeho dědečka Antona Rechta, který byl 35 let starostou Vrbičky a Nové Vsi. Muselo to být v roce 1922, kdy tehdejší nový zvon byl vysvěcen díky četným darům od věřících při faráři Josefu Zeischkovi. V projevu je napsáno: Podle kroniky byl starý zvon zakoupen v letech 1816 až 1819. Podle legendy prababička současného vlastníka Antona Kauznera (čp. 22), narozená Theresa Reinhart, později provdaná Eckl, tkadlena ve Vrbičce čp. 22, jej přinesla v nůši na zádech z Chomutova do Vrbičky. Během první světové války 1917 byl zvonek roztaven. Strávil v kapli více než sto let, prožíval slavnostní a šťastné dny. V prvních letech, když dítě spatřilo poprvé světlo světa. Svolával na ranní a večerní modlitby. Jeho zvuk doprovázel svatební páry a zemřelé na cestě k Pánu Bohu. Stal se bouřlivým zvoncem, když kouřil dým nebo strašný požár ohrožoval naši vesnici.“ - V roce 1958 byla kaple prohlášena kulturní památkou, přesto byla kaple kolem roku 1971 zbořena. Její památková ochrana byla Ministerstvem kultury ČSR zrušena dodatečně až dne 28.1.1980. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Vroutek.

Zdroj: Památkový katalog + David Šebesta