Torzální (známka 500) zděné velké kaple

se sanktusníkem

Téměř zbořena; zůstalo jen podkovovité obvodové zdivo (cca 5 x 7 m) do výše cca 0,3 m zasypané troskami z velkých kamenů. - Kaple byla obdélná s trojúhelníkovým štítem nad průčelím a sedlovou, vzadu zvalbenou střechou se sanktusníkem. Vchod v průčelí byl zakončen polokruhově, po stranách bylo po dvou pravoúhle zakončených oknech. - V letech 1955 - 1956 probíhaly na příkaz Ministerstva vnitra ČSR demolice všech nemovitostí v tzv. zakázaném pásmu, jež Ministerstvo národní bezpečnosti ČSR vyhlásilo dne 28.4.1951 podél hranice s Bavorskem a Rakouskem. Zbořením kaple byl v rámci této akce pověřen František Tůma ze Žumberka 7 s pomocníky. Podle smlouvy uzavřené mezi Okresním národním výborem v Kaplici, odborem vnitřních věcí a Františkem Tůmou měl pan Tůma s pomocníky zbourat kapli a dům č.p. 8 v Multerbergu za odměnu 5.960,80 Kč. Prostředky za provedené demolice mu byly vyplaceny dne 13.12.1955. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1826. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Přední Výtoň. - Ves Mezilesí je zcela zbořena. - Nyní jsou zde louky až k hranicím.