11179 kaple sv. Jana

léto - podzim 1955
ve vsi, V od kostela, mezi domy č.p. 28 a 116

Dne 28.8.1928 se při bouřce ulomila velká větev ze stromu stojícího vedle kaple a při pádu utrhla štít kaple; následně byl štít opraven. - V letech 1955 - 1956 probíhaly na příkaz Ministerstva vnitra ČSR demolice všech nemovitostí v tzv. zakázaném pásmu, jež Ministerstvo národní bezpečnosti ČSR vyhlásilo dne 28.4.1951 podél hranice s Bavorskem a Rakouskem. Zbořením kaple byl v rámci této akce pověřen Bohumil Štefl z Českých Budějovic, U zastávky 569 s pomocníky. Podle smlouvy uzavřené mezi Okresním národním výborem v Kaplici, odborem vnitřních věcí a Bohumilem Šteflem měl pan Štefl s pomocníky zbourat kapli a domy č.p. 1, 2, 3, 4, 5 a 88 v Pohoří na Šumavě za odměnu 9.630,12 Kč. Prostředky za provedené demolice mu byly vyplaceny dne 27.10.1955. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1826. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě Buchers - Pohoří, a.s. z Prahy.