11205 kaple Panny Marie Vítězné

V od města

Zůstalo jen základové zdivo s pravděpodobně trojbokým presbytářem (cca 6 x 7 m). - Postavena v letech 1858 - 1861 mlynářem Johannem Praxlem. - Nazývána Zaunmüllerova kaple. - Potomci mlynáře Praxla si při vyhnání roku 1946 odnesli obraz Panny Marie z kaple do Německa, kde přežil dodnes. - Cesta ke kapli: od turistického rozcestníku východně od města jít po červené značce, přes železniční přejezd mírně do kopce, pak cesta zatáčí prudce doleva. Jít dále původním směrem přes louku k lesu (v něm cesta pokračuje). Na konci lesa jít původním směrem přes louku ke křovinám. Za břízami, které rostou směrem do louky, zabočit doleva po staré cestě do křovin (po levé straně je zbořeniště domu). Téměř na konci křovin jsou vpravo kus nad cestou dva velké javory a lípa; za javory kaple stála. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Státnímu pozemkovému úřadu.