11356 kaple Nanebevzetí Panny Marie

v J části vsi

se sanktusníkem

Na místě zbořené kaple je nově zrekonstruovaný kříž a vedle je lavička. - Kaple patřila církvi. - Ve vsi Lískové po dlouhou dobu chyběla církevní budova, kterou by mohli místní využívat k nedělní modlitbě. Nejbližší kostel byl v Nemanicích. Ve 20. letech 20. století byl založen spolek, který usiloval o výstavbu kaple. Předsedou spolku byl tehdejší starosta Johann Kachlmeier. Pozemek pro stavbu a další materiál věnovali sedláci z Horní Lískové. Časem se podařilo i od ostatních obyvatel vybrat dostatek peněz k zahájení stavby. Výstavba trvala dlouho; kapli zpočátku sponzorovala firma Österreicher, ale její finanční situace se stále zhoršovala. Nakonec během let 1931-1932 byla kaple postavena a dne 15.8.1932 posvěcena. Při příležitosti slavnostního posvěcení se konala velká pouť, kde se prodávaly ve stáncích sladkosti. Možná proto bylo v ten den kolem hodně vos, takže později se této slavnosti říkalo vosí pouť. Akce se zúčastnili hasiči z Pily, Nemanic, Novosedelských Hutí, Černé Řeky a z Capartic, lidé z okolních vesnic (Nemanice, Höll, Capartice), pěvecký spolek, vojáci a samozřejmě obyvatelé Lískové. Otevření kaple bylo jednou z největších událostí ve vsi v první polovině 20. století. Kaple byla posvěcena na svátek Nanebevzetí Panny Marie. Jednou týdně, v neděli, se tam sloužila mše, kterou vedl farář z Nemanic. Ale ostatní významné církevní obřady jako křtiny, svatby nebo pohřby se nadále konaly v kostele v Nemanicích. Od roku 1932 až do vyhnání původních obyvatel se ve vsi každý rok dne 15.8. konala pouť; po roce 1989 byla pouť obnovena. - Stavbě kaple dominovaly těžké dubové dveře, které byly vyzdobeny mosaznými prvky. Ozdobnou malbu uvnitř kaple ve fialových a zlatých tónech navrhl a zpracoval místní malíř pan Frei, vzorek přesné podoby tehdejší výmalby je zachován v soukromém archivu dcery malíře. Z dalších prvků uvnitř interiéru je možno jmenovat obraz Panny Marie, stropní výmalbu a dvě sochy. Kaple byla podobně jako ostatní budovy vesnice zbořena; proto zde dnes stejně jako v minulosti stojí kříž, který toto místo připomíná. V místě kaple byl po otevření hranic v roce 1990 nalezen starý litinový kříž s žulovým podstavcem, který dříve stával nalevo od vchodu do kaple. Litinový kříž byl velmi poničený, proto pan Franz Fischer, který se v Lískové narodil, vykoval kříž nový a ten byl pak dne 6.7.1992 připevněn na původní žulový podstavec a kříž byl postaven na místě zničené kaple. Tato památka byla následně posvěcena knězem z Waldmünchenu Ludwigem Bumesem. Od té doby sem každý rok přicházejí bývalí obyvatelé Lískové, aby si připomněli své rodiště. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Nemanice.

Zdroj: Kamila Angelovová

• Kamila Angelovová napsal 12.10.2012 19:16

Kaple Lísková byla vesnicí plnou výrazných kontrastů, po dlouhou dobu ale v obci chyběla církevní budova, kterou by mohli místní využívat k nedělní modlitbě. Nejbližší kostel byl v Nemanicích. Ve 20. letech byl založen spolek, který usiloval o výstavbu kaple. Předsedou spolku byl tehdejší starosta Johann Kachlmeier. Výstavba trvala dlouho. Kapli zpočátku sponzorovala firma Österreicher, ale její finanční situace se stále zhoršovala. Pozemek pro stavbu a další materiál věnovali zemědělci z Horní Lískové. Časem se podařilo i od ostatních obyvatel vybrat dostatek peněz k zahájení stavby. Nakonec během let 1931-1932 byla kaple postavena a 15. srpna vysvěcena. K příležitosti slavnostního otevření se konala velká pouť, kde se prodávaly ve stáncích sladkosti. Možná proto bylo v ten den kolem hodně vos, takže později se této slavnosti říkalo vosí pouť. Akce se zúčastnili hasiči z Pily, Nemanic, Novosedlecké Hutě, Černé Řeky a z Capartic, lidé z okolních vesnic (Nemanice, Höll, Capartice), pěvecký spolek, vojáci a samozřejmě obyvatelé Lískové. Otevření kaple bylo jednou z největších událostí v obci na počátku 20. století. Kaple byla vysvěcena na Nanebevzetí Panny Marie. Jednou týdně, v neděli, se tam sloužila mše, kterou vedl farář z Nemanic. Ale ostatní významné církevní obřady jako křtiny, svatby nebo pohřby se konaly v kostele v Nemanicích. Ozdobnou malbu uvnitř kaple ve fialových a zlatých tónech navrhl a zpracoval místní malíř pan Frei, vzorek přesné podoby tehdejší výmalby je zachován v soukromém archivu dcery malíře. Stavbě dominovaly těžké dubové dveře, které byly vyzdobeny mosaznými prvky. Z dalších prvků uvnitř interiéru můžeme jmenovat obraz Panny Marie, stropní výmalbu a dvě sochy. Kaple byla podobně jako ostatní budovy vesnice zbořena, přesto zde dnes stejně jako v minulosti stojí kříž, který nám toto místo připomíná. V místě kaple byl po otevření hranic v roce 1990 nalezen starý litinový kříž s žulovým podstavcem, který dříve stával nalevo od vchodu do kaple. Litinový kříž byl velmi poničený, proto pan Franz Fischer, který se narodil na Lískové, vykoval kříž nový a ten byl pak 6. 7. 1992 umístěn na původní žulový kámen na místo zničené kaple. Tato památka byla následně vysvěcena knězem z Waldműnchen Ludwigem Bumesem. Od té doby sem každý rok přicházejí bývalí obyvatelé Lískové, aby si připomněli své místo narození-Lískovou.

Informace doplněny, děkuji!