← kostel Nejsvětější Trojice (Nová Oleška) kostel sv. Linharta (Nová Ves) →
11409 bývalý kostel Nejsvětější Trojice

SV od hradu Cornštejn

s věží

Bývalý hradní a poutní kostel Cornštejna stál v údolí pod hradem na břehu Dyje. Nejstarší zpráva o poutním kostele je z roku 1403, ale postavit jej nechal asi v roce 1347 Smil z Bítova jako pokání za to, že při bujaré hostině na Cornštejně v roce 1346 nechal utopit v Dyji jaroměřického faráře Vojslava, který mu snad měl vytýkat prostopášné mravy. Kostel byl postaven na břehu řeky nad místem, kde k utopení došlo. Od 17. století sloužil jako poutní kostel. V roce 1784 byl kostel v rámci reforem císaře Josefa II. zrušen, pouti zakázány a oltářní obraz Nejsvětější Trojice byl přenesen do Bítova. Kostel byl poté přeměněn na hájovnu zvanou Cornštejn. V letech 1887 a 1906 je uváděn jako opuštěný a zpustlý, se zříceným stropem a sakristií v rozvalinách, bez oltáře, zachovány byly jen zdi a střecha se slušnou věží. - Kostel ležel v malebném zalesněném údolí na pravém břehu Dyje; v roce 1935 byl postupně zatopen Vranovskou přehradou, z vody poté vyčnívala jen věž, která se stala turistickou atrakcí. Tento stav ale vydržel jen do začátku 50. let 20. století, poté byl kostel někdy mezi roky 1951 a 1953 komunistickými úřady zbořen se zdůvodněním, že do těsné blízkosti věže připlouvali výletníci na lodičkách a měli tím být ohroženi. - Pozemek, na němž kostel stál, patří firmě Povodí Moravy, s.p.

• Pavel Komárek napsal 04.06.2020 16:07

S rokem zbořením 1954 bych si nebyl tak jistý, na leteckém měřickém snímku z roku 1953 již věž hledám marně

Máte pravdu, musel být zbořen někdy mezi roky 1951 a 1953. Děkuji za upozornění.