Z od města, u křižovatky silnic do Brodu a do Lázu

Má novou střechu. Zavřená, zařízená. Kolem kaple je nový okapový chodníček. - Kaple byla postavena roku 1853 Franzem Hockem z Kladrub (posvěcena byla dne 23.10.1853); proto se také nazývala Hockova kaple (Hockenkapelle). - Po vyhnání původních německy hovořících občanů Kladrub v letech 1945 - 1946 byla kaple zpustošena a nakonec roku 1962 téměř zbořena. Cihly z kaple byly použity na stavbu místní školní dílny. - V roce 2017 vykopal Josef Jaša z Kladrub z hromady trosek zbytky zdiva - zůstalo zachováno do výše od 0,3 m (levá stěna) až 1,1 m (pravá stěna). Opěrné sloupy vpředu byly zbořeny téměř k zemi. Do následné obnovy kaple se zapojilo více lidí a také město Kladruby a Plzeňský kraj. V září 2018 byly zbytky dochovaného zdiva odstraněny, vybetonován byl nový základ a do srpna 2019 byla kaple obnovena v původní podobě. - Pozemek s kaplí patří městu Kladruby; kaple byla po obnově znovu slavnostně posvěcena dne 18.8.2019 plzeňským biskupem Tomášem Holubem a řezenským biskupem Rudolfem Voderholzerem, jehož část předků z Kladrub pocházela.

Zdroj: Miroslav Richter

• Miroslav Richter napsal 25.09.2015 19:39

dle fota ze stránek města Kladruby byla kaple přímo na rozcestí mezi dvěma asi lípami, které jsou zde nejspíš dodnes - podle tvaru korun - a hromada mezi nimi je možná zbytek trosek kaple ale to by chtělo ohledání na místě, kaple je zde označena jako Höckova.

Děkuji za upozornění, máte pravdu, upravil jsem.