11433 kaple Panny Marie

Poškozené (známka 400) zděné kaple

konec 18. století
Z od města, u křižovatky silnic do Brodu a do Lázu

V rekonstrukci; obvodové zdivo je dozděno do původní výše. Zatím je bez střechy a krovů, bez omítek a bez oken a dveří. Před průčelím je postaveno lešení. - Kaple byla téměř zbořena po roce 1948; zůstalo jen obvodové zdivo (3 x 5,1 m) do výše od 0,3 m (levá stěna) až 1,1 m (pravá stěna). Opěrné sloupy vpředu byly zbořeny téměř k zemi. Na jaře 2017 skupina místních obyvatel vykopala zbytky zdiva kaple z trosek. V září 2018 byly zbytky zdiva odstraněny, vybetonován byl základ pro novou kapli a začala její obnova v původní podobě. - Nazývána také Höckova kaple. - Kaple byla čtyřboká, s polokruhovým presbytářem, sklenuta valeně. Vpředu měla prohnutý štítek s nikou. Předsíňka stála na dvou hranolovitých pilířích, otevřena polokruhy; byla sklenuta plackou. - Pozemek s kaplí patří městu Kladruby; v roce 2018 půjde na obnovu kaple 150.000,- Kč z rozpočtu města Kladruby a dotačních programů Plzeňského kraje.

Zdroj: Miroslav Richter

• Miroslav Richter napsal 25.09.2015 19:39

dle fota ze stránek města Kladruby byla kaple přímo na rozcestí mezi dvěma asi lípami, které jsou zde nejspíš dodnes - podle tvaru korun - a hromada mezi nimi je možná zbytek trosek kaple ale to by chtělo ohledání na místě, kaple je zde označena jako Höckova.

Děkuji za upozornění, máte pravdu, upravil jsem.