11472 kaple Nanebevzetí Panny Marie

koncem 60. let 20. století
při jižním okraji návsi

Kaple byla obdélná, vpředu s trojúhelníkovým štítem. Střecha byla sedlová, vzadu zvalbená, krytá břidlicí, se sanktusníkem nad průčelím. Vchod v průčelí byl zakončen pravoúhle, po stranách bylo po čtyřech oknech. - Původní kaple zaznamenaná na mapě z roku 1838 shořela při velkém požáru vsi dne 27.8.1873. Po požáru byla postavena nová kaple, jež byla rozšířena roku 1921 západním směrem; také nový vchod byl vybudován v západním průčelí. O vnitřním vybavení není moc známo, jisté je, že velké části oltáře vyrobil Karl Heidenreich z č.p. 21. Vybavení doplňovaly obrazy křížové cesty a několik soch svatých. V kapli se občas sloužily bohoslužby a každoročně na svátek Nanebevzetí Panny Marie byla ve vsi církevní slavnost. Po roce 1948 byla kaple zpustošena, dveře v západním průčelí byly rozšířeny na vrata a kaple sloužila jako skladiště umělých hnojiv. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1838. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě Purwos, s.r.o. ze Žebráků. - Obec Bažantov je zcela zbořena. - Je zde nový dřevěný kříž.