11548 kaple Povýšení sv. Kříže

na svahu nad návesním rybníkem

středně velká, se sanktusníkem

Středně velká hranolová kaple bez oken s rovným závěrem na obdélném půdorysu krytá břidlicovou stanovou střechou zakončenou hranolovou zvoničkou se stanovou stříškou. Obdélný vchod vstupního průčelí, členěného postranními pilastry, byl zakončen segmentem a nad ním byla v ose umístěna malá nika. Vnější stěny byly hladké, bez členění. - Obecní kaple stávala na strmém svahu nad návesním rybníkem na východním okraji bývalé obdélné návsi uprostřed vsi. V době před rokem 1983 se propadla střecha neudržované kaple a někdy poté byla nakonec zdevastovaná kaple zbořena. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Žlutice. - Ve vsi Záhořice zůstaly čtyři původní domy a spousta chat.