Špitálské předměstí, u železniční trati

Stála mezi lípami několik metrů od strážního domku u železnice. - Roku 1960 byla naposledy natřena, okolo 1967 byla zničena a srovnána se zemí. V době zániku byla kaple v dezolátním stavu, omítka byla z velké části opadaná, strop probořen, krov poškozen. - Kaple byla od roku 1958 památkově chráněná, památková ochrana byla Ministerstvem kultury ČSR dodatečně zrušena dne 19.8.1983. - Barokní stavba obdélného půdorysu, fasáda s nízkou podezdívkou byla členěná lizénami. Boční stěny byly prolomeny po jedné okenní ose, okna byla půlkruhově zaklenutá. Vchod v průčelí byl rovněž zaklenut půlkruhově. Hlavní profilovaná římsa nesla sedlovou střechu, nad závěrem valbovou. Interiér byl zaklenut neckovou klenbou, nacházel se zde malý barokní oltář s obrazem, u bočních stěn byly dvě krátké dřevěné lavice s klekátky. - Kaple byla postavena údajně rodinou Hellerů na křižovatce polních cest (jedné z města do Starých Hor a druhé k Jezuitskému mlýnu). - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1835. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě Bosch Diesel, s.r.o. z Jihlavy.

Zdroj: Bc. Ondřej Stránský