11605 kaple sv. Josefa

na křižovatce na SV vsi

se sanktusníkem

Zůstaly zde jen trosky (asi 2,5 x 2,5 m) porostlé náletovými dřevinami. - Kaple byla postavena v roce 1890 na čtvercovém či podkovovitém půdorysu. Měla sedlovou střechu a sanktusník se zvonem, který vážil 37 kg. V bočních stěnách kaple byla umístěna okna. Interiér tvořil oltář a obraz svatého Josefa, který do kaple daroval litoměřický biskup – pravděpodobně Emanuel Jan Křtitel Schöbel (1824 – 1909). Po druhé světové válce nebyla kaple udržovaná, zchátrala a později byla zbořena. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Mikulášovice.

• Lukáš František Fišer napsal 17.05.2009 15:53

O této kapli nevím vůbec nic,podle popisu, to vypadá na lokalitu-silnice z Mikulášovic na Velký Šenov, tam je odbočka na Mikulášovičky, ale tam stála hospoda "Rybníček". A ani město se nikde o této kapli nikde nezmiňuje. Takže nevím.

Ta kaplička stála na jiné křižovatce, až v severovýchodní části Mikulášoviček. Když se jede z Mikulášovic na Velký Šenov, odbočí se do Mikulášoviček, pak na první křižovatce již v osadě se odbočí doprava a jede se podél domů po levé straně na další křižovatku (kde stála kaple), kde odbočuje cesta doprava zpět k hlavní silnici a cesta rovně jde k lesu a pak ke křižovatce silnic na Velký Šenov a Salmov.

• Lukáš František Fišer napsal 28.05.2009 21:27

Děkuji za upřesnění, hledal jsem to podle popisu přes Google Earth a už vím kde to je. Přesto že jsem místní, tak jsem o ní opravdu nikdy neslyšel.