Polozřícené (známka 445) zděné velké kaple

evangelická
na zničeném hřbitově, v Partyzánské ulici, JZ od katolického kostela

s věží

Nazývána "kaple Na Mexiku". - Horní dřevěná část věže se na konci roku 2014 zřítila do lodi kaple (předtím byla nakloněná dozadu); přitom strhla i krov lodi pobitý deskami, z nichž byl ukraden plech. Zdivo je místy poškozeno, z korunní římsy vyrůstají stromky. - Pozemek mezi koloniemi Báňské a hutní společnosti Nový Jork a Mexiko určený ke zbudování hřbitova zakoupil Evangelický hřbitovní spolek pro Karvinou a Solcu od manželů Evy a Józefa Krainových v roce 1903. Kaple se zvonovou věží na hřbitově byla postavena v roce 1906 na základě plánů karvinského stavitele Huga Königsbergra z roku 1902. Roku 1923 byl hřbitov rozšířen; rozšířená část hřbitova byla posvěcena dne 22.7.1923. V roce 1947 byly pro kapli pořízeny nové zvony, od roku 1948 používala elektrické osvětlení. V roce 1951 kapli převzala Slezská evangelická církev augšpurského vyznání, která ji využívala do roku 1971, kdy své bohoslužby přestěhovala do nové modlitebny postavené v letech 1970 - 1971. Počátkem roku 1976 se kvůli poddolování přestalo na hřbitově pohřbívat a začal chátrat. V roce 1983 byla z věže kaple sejmuta trojice bronzových zvonů a umístěna ve zvonici vedle karvinské modlitebny. - Pozemek s kaplí patří Slezské církvi evangelické augsburského vyznání. Od roku 2017 začali o hřbitov dobrovolnicky pečovat členové Beerclubu. V roce 2021 si vzal obnovu hřbitova pod svou záštitu nový spolek Olza Pro, který chce pečovat o slezské památky. Spolek plánuje vytáhnout zřícenou věž kaple z interiéru, usadit ji jako památku na volné místo vedle kaple a zakonzervovat budovu tak, aby se dál nerozpadávala. V budoucnu pak plánuje kapli zrekonstruovat.

Zdroj: Jan Polakovič, Jakub Ivánek

• Jan Polakovič napsal 04.11.2011 10:39

'Kaple na Mexiku' se hřbitovem se nachází v Karviné-Dolech na ulici Partyzánské. Postavena roku 1906. Dnes ruina, celá konstrukce silně narušena, střecha rozkradena, věž se bortí. Celé okolí je zarostlé a neudržované. Přední část hřbitova jakž takž průchozí, zadní část zarostlá, některé náhrobky popadané, otevřené a vykradené hroby ap. Těsně za hřbitovem se nachází halda z dolů.

Kaple je evangelická, nikoli katolická. (viz i zde: http://www.zanikleobce.cz/index.php?obec=6919)

Konfese opravena, děkuji za upozornění.