← kaple (Sobědruhy) kaple sv. Prokopa (Sobědruhy) →

nejpozději 1. polovina 18. století
na jihovýchodní straně Staré (židovské) ulice, v souvislé řadě židovských domů

Na místě synagogy je v současnosti zčásti nový dům a zčásti zahrada. - Synagoga byla postavena nejpozději v 1. polovině 18. století. Jednalo se o téměř čtvercovou budovu s širokou mansardovou střechou a vstupním západním průčelím do hlavní ulice. Hlavní sál byl sklenut devíti poli křížové klenby na čtyři pilíře, vymezující prostor bimy uprostřed sálu. Po jižní straně se k synagoze přimykal vedlejší trakt s galerií pro ženy a pěvecký chór. Nad vstupním průčelím byla roku 1750 osazena štíhlá vížka s hodinami. Synagoga byla v roce 1885 renovována, v roce 1900 dostala novou břidlicovou střechu místo dosavadní šindelové. K další rekonstrukci budovy došlo v létě 1921, poté byla synagoga znovu zasvěcena. Bohoslužby se v synagoze konaly až do roku 1938, kdy je nacisté zakázali. Budovu však kvůli ochraně sousedních domů nevypálili. Během německé okupace byla budova zabavena židovské náboženské obci a předána do vlastnictví obce Sobědruhy. Sloužila pak jako ubikace pro pracovníky nasazené v okolních továrnách; ti používali vnitřní dřevěné konstrukce jako palivo a zčásti vytrhali i dřevěnou klenbu. Dne 1.10.1947 byl v pozemkové knize zrušen zápis vlastnického práva pro obec Sobědruhy a obnovilo se vlastnické právo pro Židovskou náboženskou obec v Sobědruhách. V roce 1951, kdy již byla budova ve špatném stavu, projevil o ni zájem místní hasičský sbor s tím, že by ji využili jako hasičskou zbrojnici; jednání však nakonec nevedla k cíli. - Dne 20.3.1951 se konalo komisionelní řízení na žádost Židovské náboženské obce v Teplicích za účelem vydání dobrozdání o stavu budov čp. 158 a 159 v Teplicích - Sobědruhách, při němž bylo zjištěno následující: „Dům č. 158 pozůstává ze dvou částí, tj. obytného domu a synagogy, sloužící dříve k účelům bohoslužebným. Obytný dům je jednopatrový s podkrovními místnostmi, zděný, ve frontálním zastavění náměstí v Sobědruhách. Střecha je rovná, lepenková krytina. Zdivo jest sice masívní, fasádně jest dům upraven, ale celkově jest sešlý, trámoví vyhnilé, rovněž střešní konstrukce. Krytina jest velmi porušena, takže na mnoha místech zatéká. Tímto zatékáním jest způsobeno hnití a porušení dřevěných konstrukcí. Podlahy místností jsou prkenné, dlažby i schody kamenné, stropy rovné, omítnuté. Okna jsou dvojitá, avšak malých rozměrů. Dům obsahuje tři byty jednoduchého vybavení, včetně bytu podkrovního. Ve dvorním traktu jest v přízemí příslušenství domu, v prvém patře jest zasedací síň. Dům jest ve střešní konstrukci spojen se synagogou, starou stavbou jednopatrovou z roku asi 1750 - 1780, v pozdějších letech obnovenou. Synagoga jest masívního zdiva, kamenného a smíšeného, avšak velmi porušeného, jednak stářím (menší kameny ve zdivu se uvolňují), jednak zásahem bývalých obyvatel za okupace, kdy sloužila jako ubikace pracovních sil, které používaly vnitřního vybavení a dřevěných konstrukcí jako paliva. Konstrukce vnitřní jest klenba na sloupoví, nad klenbou byla trámová konstrukce se záklopem, dnes z větší části vytrhaná. Kamenné zdivo dvorní fasády jest vlivem počasí velmi porušeno, takže je nebezpečí, že kamenné rámy oken, v této době velmi uvolněné, se zřítí do dvorní prostory. Fasáda v uličním prostoru jest vcelku zachována. Dřevěná vazba krovů vaznicová jest z části vytrhána a prořezána, takže věž cca čtyři metry vysoká nad hřebenem střechy, a v níž jsou umístěny hodiny, jest v základech porušena a špatně usazena a mohla by se při velkém větru zřítit. Krytina břidlicová jest i s bedněním velmi porušena, takže proudy vody zatékající přispěly k celkovému ničení konstrukcí. Vnitřní úprava místností jest zničena a odstraněna, rovněž tak osvětlovací tělesa a jiná zařízení. Podlaha kaple jest betonová“. - Židovská náboženská obec v Ústí nad Labem dne 2.2.1956 písemně odsouhlasila provedení demolice synagogy; následně dne 20.9.1956 vydal Stavební odbor Okresního národního výboru (ONV) v Teplicích na budovu synagogy demoliční výměr. Židovská náboženská obec ale neměla prostředky na provedení demolice, proto souhlasila s tím, aby ji provedl Místní národní výbor (MNV) Sobědruhy. Dne 7.8.1957 podepsal MNV Sobědruhy s Janem Zupkou s Teplic smlouvu o provedení demolice budovy. Podle smlouvy měl materiál z demolice posloužit Janu Zupkovi jako náhrada za práci při demolici, pouze hodiny z věže synagogy měly připadnout MNV Sobědruhy. Demolice synagogy začala během několika dnů, již dne 12.8.1957 řešila Rada MNV v Sobědruhách nález věcí, k němuž došlo při demolici věže synagogy. Dne 6.9.1957 vedoucí Odboru výstavby ONV v Teplicích informoval Židovskou náboženskou obec v Ústí nad Labem, že zbořením synagogy se odhalil štít sousedního domu č.p. 158 a nařídil jí, aby do dne 31.12.1957 řádně zajistila štítovou zeď domu č.p. 158, případně aby vyčlenila dostatek finančních prostředků pro MNV v Sobědruhách, aby toto zajištění mohl provést ve své režii. K demolici synagogy tedy došlo někdy mezi 7.8.1957 a 6.9.1957. - Synagoga je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Synagoga stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 58/1) je v soukromém vlastnictví (Jana Mary Marinov ze Sobědruh a Jana Marinovová ze Sobědruh), druhý (pozemková parcela č. 57/1) je také v soukromém vlastnictví (Jana Marinovová ze Sobědruh).

Zdroj: Arno Pařík: Barokní synagogy v českých zemích