u mostu do Drahovic

Jednoduchá obdélná kaple s rovným presbytářem krytá sedlovou střechou s dřevěnou hranolovou zvoničkou na hřebeni. Nad vstupním průčelím s obdélným vchodem býval trojúhelníkový štít, završený původně patrně zděnou zvoničkou. Boční stěny kaple byly prolomeny po dvou obdélných, polokruhově zakončených oknech. Jedno z oken však bývalo slepé. Vnější stěny kaple bývaly členěny nápadnými nárožními pilastry. Vnitřní zařízení kaple tvořil obraz Panny Marie umístěný na oltáři. - Nazývána rovněž „Plavecká kaple“. - Kaple byla postavena v roce 1859 u kamenného mostu na levém břehu řeky Ohře v dolní části obce Bohatice, původně na katastru obce Drahovice, místní části zvané Nové Drahovice. Tehdy zde stále ještě působil převozník, jehož byla Panna Marie patronkou. Čtrnáct obyvatel sedmi domků zvaných Schiffhäusern, které v těchto místech stávaly, proto mezi sebou uspořádalo sbírku a vybralo celkem 173 guldenů na stavbu menší kaple. Samotné stavební práce provedl karlovarský stavitel Gustav Hein. Kaple byla poté dne 8.5.1859 slavnostně vysvěcena sedleckým vikářem Antonem Schipaunskym. Obraz Panny Marie na oltář věnovala Rosina Lippertová, zvon daroval Paul Klarner. Kmotrem při vysvěcení zvonu byl majitel tiskárny Karl Franieck z Karlových Varů se svojí švagrovou Annou Franieckovou. Ještě roku 1926 byla kaple opravována na náklady místních obyvatel. - Kaple stála na trojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 840/172) patří Ředitelství silnic a dálnic ČR, další dva (pozemkové parcely č. 840/57 a 840/165) patří městu Karlovy Vary.