12182 kaple sv. Basila

vodní nádrž

se sanktusníkem

Kaple byla obdélná stavba se šestibokou zvoničkou na střeše. Vnější stěny byly členěny lizénovými rámci, obdélnými okny po stranách a vchodem orámovaným lizénami. Uvnitř byla kaple plochostropá, krytá prkenným deskovým stropem. Vnitřní zařízení tvořil obraz sv. Basila (někdy udáván jako obraz Křtu Kristova) z roku 1847 od žlutického malíře Johanna Müllera. - Kaple byla zřízena místními obyvateli na památku nešťastné události ze dne 12.6.1825, kdy do místní hospody uhodil blesk a úplně ji vypálil. Po vyhnání německého obyvatelstva po skončení 2. světové války přestala být kaple udržována a postupně chátrala. Někdy před rokem 1968 byla celá ves spolu s kaplí z důvodu výstavby Žlutické přehrady zbořena a následně částečně zatopena vodami říčky Střely. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě Povodí Vltavy, s.p. z Prahy.