12183 kaple sv. Jana Nepomuckého

na břehu návesního rybníka

středně velká, se sanktusníkem

Barokní čtvercová kaple se zaoblenými nárožími krytá šindelovou jehlancovou střechou s polygonální zvoničkou na vrcholu, zakončenou cibulovou bání. Pod římsou byla zdobena obloučkovým vlysem. Uvnitř byla plochostropá, krytá dřevěným stropem. Vnitřní zařízení tvořil oltářík z počátku 18. století se sochou sv. Jana Nepomuckého ve výklenku, s akantovou výzdobou a sousoším Nejsvětější Trojice v nástavci. Ve výklencích v bočních stěnách byly umístěny polychromované dřevěné sochy Panny Marie a archanděla Gabriela ze 3. čtvrtiny 16. století, v podstatě ještě pozdně gotické. Na konzolách byly umístěny lidové sošky sv. Floriána a sv. Jana Nepomuckého z 19. století. - Stávala na návsi na břehu návesního rybníka při levé straně silnice do Žlutic. - Později byla upravována. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Žlutice.