12186 kaple Narození Páně

v blízkosti bývalé kašny na Z okraji návsi

se sanktusníkem

Pozdně barokní obecní kaple, zasvěcená původně patrně Panně Marii, byla postavena v první polovině 19. století, v době před rokem 1841, podle návrhu neznámého architekta v blízkosti obecní kašny u návesního rybníka na západním okraji návsi. Ve druhé polovině 19. století byl v kapli instalován nový pseudogotický oltář. Patrně tehdy byla kaple nově zasvěcena Narození Páně. V době po roce 1918 byl v sousedství kaple vztyčen pomník obětem 1. světové války v podobě železného kříže na vysokém podstavci. - Obdélná kaple s trojboce uzavřeným presbytářem krytá valbovou střechou s polygonální zvoničkou s cibulovou bání. Nad obdélným vchodem vstupního průčelí s dvojicemi pilastrů po obou stranách byl trojúhelníkový štít s kruhovým okénkem. Vnější stěny byly členěny dvojicemi pilastrů a po dvou polokruhově zakončených oknech na bočních stranách. Vnitřek kaple byl plochostropý, krytý štukovým stropem. Vnitřní zařízení tvořil pseudogotický křídlový oltář z 2. poloviny 19. století s obrazem Panny Marie (Immaculaty), signovaným „Leon. (?) Ledvinka“, a lidovými soškami Panny Marie (Madony) a sv. Václava z 19. století. - Kaple stála v blízkosti bývalé obecní kašny na návsi u rybníka, nyní jsou na jejím místě boží muka. Kaple byla zbořena v roce 1964, aby na jejím místě mohlo vzniknout parkoviště strojů místního JZD. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1841. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Bochov.