v 90. letech 20. století
v centru obce, při hlavní procházející komunikaci

se sanktusníkem

Zůstaly jen trosky zdiva a opodál pohozená sanktusová vížka. - Kaple stála mezi dvěma lipami u studny. - Jednalo se o zděnou stavbu na čtvercovém půdorysu krytou stanovou šindelovou střechou. Obdélný vchod byl zaklenut segmentem s klenákem, opatřen dvoukřídlými dveřmi. Průčelí členěno pilastry, nad vchodem štuková růžice a hlavy andílků. Nad nimi probíhala profilovaná římsa a štít s nikou opatřený volutovými křídly a ukončený trojúhelně. Hlavní římsu doplňovaly stylizované zavěšené třapce. Na hřebeni šindelové střechy byla osazena šestiboká zvonice s lucernou, krytá cibulovitou vížkou krytou plechem. Interiér byl sklenut křížovou klenbou sbíhající na koutové pilastry. - V roce 1988 již stály jen obvodové zdi, omítka byla opadaná, střecha stržená. V roce 1992 na místě zůstala jen dřevěná oplechovaná stříška zvonice, když zdivo kaple bylo údajně svévolně rozkradeno na stavební materiál. - Kaple byla od roku 1958 památkově chráněná, památková ochrana byla Ministerstvem kultury ČR zrušena dne 31.12.1990. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemek, na němž kaple stála, patří Státnímu pozemkovému úřadu. - Ze vsi Nová Víska zůstaly dva původní domy a chaty.

Zdroj: Adéla Kožíšková - Muzeum severního Plzeňska v Mariánské Týnici