12256 kaple Krista na hoře Olivetské

konec 70. let 20. století
v S části vsi, před kostelem v Dolním Domašově

Na místě kaple je dnes obvodová hřbitovní zeď. – Kaple stála před kostelem při severním rohu hřbitovní zdi a vstupu ke kostelu. – Byla zděná, obdélná, jednolodní, cca 4 x 6 m, vysoká cca 4 m, s nízkou sedlovou střechou, prosklenými vstupními dveřmi a kulatým oknem nad vchodem. Jinak bez oken. Pokryta břidlicovou krytinou. - Sloužila k příležitostným bohoslužbám, ale hlavně k uložení a uskladnění sv. Hrobu. - Postavena byla zednickým mistrem Franzem Nitschem z Dolního Domašova, vnitřní výmalbu provedl asi ve stylu klasicismu malíř Josef Bauch z Vidnavy. - Na konci 60. let 20. století, při rozšiřování a rekonstrukci hlavní silnice I 44 Jeseník – Bruntál - Šumperk, byla kaple stržena. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1836. - Kaple stála na trojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 3/1) patří církvi, druhý (pozemková parcela č. 3/2) patří obci Bělá pod Pradědem a třetí (pozemková parcela č. 6927/1) patří Ředitelství silnic a dálnic ČR.