12310 kaplička sv. Václava

původně V od vísky, u bývalé křižovatky cest

trojboká, cihlová neomítaná

„Při cestě spojující silnici věkošsko-správčickou s okresní silnicí rusecko-předměřickou (na souřadnicích 50.250163°N, 15.842798°E) vystavěl v roce 1813 Václav Píša, majitel dvora ve Správčicích, kapličku sv. Václava. Na ní jsou na plechu namalované obrazy sv. Václava, sv. Anny a sv. Isidora. Roku 1859 dal Adolf Píša, syn Václava Píši, obrazy opravit. Obrazy renovoval J. L. Klemenec, malíř z Hradce Králové. Roku 1900 dal obrazy opět opravit Hugo Píša, vnuk Václava Píši. U kapličky stála staletá lípa.“ - z knihy Ludvíka Domečky a Františka Ladislava Sály „Královéhradecko, místopis soudního okresu královéhradeckého“. V roce 1912 byla kaplička nově upravena a natřena. Kaplička byla někdy mezi roky 1937 a 1953 přestěhována o cca 527 m severozápadním směrem v souvislosti s výstavbou královéhradeckého letiště. - Kaplička je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1840. - Pozemek s kapličkou patří firmě ACHP, s.r.o. z Hradce Králové.

Zdroj: PhDr. Jaroslava Pospíšilová, Muzeum východních Čech v Hradci Králové