12377 kaple Olivetské hory

ve V části městyse, u křižovatky

Kaple byla obdélná, s nízkými trojúhelníkovými štíty nad oběma průčelími a se sedlovou střechou bez sanktusníku. Široký vchod v průčelí (směrem do silnice) byl uzavřen polokruhově. Dveře byly dole plné a nahoře laťované (dalo se podívat dovnitř). Interiér měl valenou klenbu. Uvnitř stála jedna socha uprostřed a dvě ležící po stranách. - Střechu kaple zničily děti, a protože dovnitř teklo, nechal Místní národní výbor kolem roku 1965 kapli zbourat, přestože byla památkově chráněná. Památková ochrana kaple byla dodatečně zrušena až dne 8.1.2010. - Popis kaple z farních soupisů z roku 1855: „Olivetská hora uvnitř obce. Zaklenutý prostor se šindelovou střechou a dřevěnými dveřmi a mříží, hnědě natřené. Uvnitř vymalován modlící se Kristus, tři spící učedníci a anděl. V trojúhelníkovém štítu z vnějšku lze číst slova: „Bděte a modlete se. Mt 26,41“. Postaveno panem Zachariášem Müllerem, bývalým farářem v Nepomyšli. Stojí na obecním pozemku v dolní části městečka, tam, co odbočuje cesta doleva do Brodů a Vysokých Třebušic. Na údržbu je k dispozici nadační kapitál složený Zachariášem Müllerem, který v současnosti obnáší 50 zlatých a je uložen v soukromí na úrok 5 %. Z úroků jsou hrazeny občasné opravy. Kapitál ještě činí 8 zlatých, 49 krejcarů vídeňské měny." - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Kaple stála na dvojici pozemků; jeden (pozemková parcela č. 3404/2) patří městysi Nepomyšl, druhý (pozemková parcela č. 3404/6) patří Správě a údržbě silnic Ústeckého kraje.