12466 kaple sv. Antonína

v 60. letech 20. století
mezi ulicemi Lázeňská a Skřivánek, v parku u dnešní mateřské školy

Kaple byla soukromá, postavil ji v roce 1935 na svém pozemku jablonecký exportér Karel Witt. Ke stavbě využil zbytky masivního základu vodárenské věže, která zde stávala na konci 19. století a zásobovala vodou dokonce i sousední park s vilou ve které je dnes lesnická škola. Věž bývala nepřehlédnutelnou dominantou Hejnic. Vnitřní výzdobu kaple provedl nadaný mladý malíř Franz Peter. Na stropní malbě byla vyobrazena Panna Marie s Ježíšem a také hejnický chrám a sousední vila majitele. Raritou byl obraz, na kterém byla technikou starých mistrů provedena kopie nejstaršího vyobrazení hejnického kostela. Obraz pocházející z roku 1660 nalezl těsně před stavbou kaple hejnický duchovní Anastazius Peer v jednom z moravských klášterů a přivezl jej do Hejnic. Kopie obrazu byla umístěna v umělecky provedeném rámu složeném ze stébel slámy. Kaple po 2. světové válce ještě krátkou dobu sloužila k úschově hraček z nedalekého pískoviště u mateřské školy, střecha ale chátrala a proto bylo rozhodnuto o zbourání kaple. Zdivo muselo být nakonec odstřeleno, protože síla zdí byla až 110 cm. - Iniciály stavebníka kaple je možno dodnes najít na mříži na vchodových dveřích budovy mateřské školky. - Pozemek, na němž kaple stála, patří městu Hejnice.

Zdroj: Miroslav Jech - Hejnický zpravodaj 2/2013