12690 kaple sv. Martina

SV od vsi, u polní cesty, vzdálenější

kamenná neomítaná

Kaple, nazývaná rovněž Malá kaple (Kleine Kapelle), stávala na rozcestí při bývalé cestě do Činova v polích na východním úpatí vrchu dříve zvaného Vogelberg či Klierhansenberg asi kilometr severovýchodně od vsi Žalmanov (Sollmus). Kaple patřila k usedlosti čp. 7 Josefa Grunda, na okraji jehož pozemku stávala. Polnostem v této části katastru vsi se dříve říkalo Drey Kapellen (Tři kaple), jelikož zde stávaly ještě další dvě drobné sakrální stavby, kaple Panny Marie a Höpperbirlova kaple. - Po nuceném vysídlení německého obyvatelstva na konci druhé světové války přestala být kaple udržována a postupně chátrala. Někdy během druhé poloviny 20. století byla nakonec kaple zbořena. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek, na němž kaple stála, je v soukromém vlastnictví (Ing. Alena Králová ze Stružné).