← kaple (Amalín) kostel Narození Panny Marie (Andělská Hora) →

JZ od vsi, za kaplí Nejsvětější Trojice

Základy kaple vykopány a zabezpečeny v roce 2004 při opravě sousední velké kaple, aby mohla být kaple v budoucnosti obnovena podle původních plánů. - Otevřená, barokní stavba na obdélném půdorysu s rovným závěrem s malou trojbokou apsidou, vystupující z ohradní zdi. Krytá šindelovou valbovou střechou s trojbokou sloupkovou zvoničkou na vrcholu, završenou oplechovanou trojbokou jehlancovou stříškou. Vstupní průčelí kaple s velkým, obdélným, polokruhově uzavřeným vchodem zakončeno vpadlým trojúhelníkovým štítem s kruhovým okénkem, odděleným profilovanou římsou. Podélné stěny prolomeny po jednom obdélném, polokruhově zakončeném okně v přední části a kruhovém okénku v horní části při závěru. Vnější stěny členěny lizénovými rámci. Vnitřní prostor plochostropý, krytý dřevěným prkenným stropem. V závěrové stěně umístěn velký, obdélný, polokruhově zakončený oltářní výklenek s nikou. Po stranách výklenku umístěny mohutné pilastry, vynášející profilovanou římsu. Při nárožích závěrové stěny situovány další dvě menší niky. - Kaple byla zbořena v době před rokem 1842, kdy byl prostor mezi kaplí Nejsvětější Trojice a obvodovou zdí areálu přeměn na obecní hřbitov, který sem byl přeložen od farního kostela sv. Michala na návsi. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Andělská Hora.

• Jaroslav Vyčichlo napsal 06.03.2013 10:11

Přiložený snímek nezachycuje pozůstatky kaple, ale zazděný jihovýchodní vchod od areálu poutního kostela Nejsvětější Trojice. Zbořená kaple stávala v ose jihozápadní ohradní zdi, v symetrii s dochovanými kaplemi.

Děkuji za upozornění, máte pravdu, fotku jsem odstranil.