12833 kaple sv. Jana Nepomuckého

(1. pol. 18. století), 1842
asi v 70. letech 20. století
u potoka S od města

Zůstala jen hromada trosek u větší lípy v lese. - Kaple stála u pramene v dnes zarostlé rokli nazývané Klení. Zůstaly jen trosky (zejména zadní stěny) v hájku u potoka mezi třemi velkými stromy (jeden z nich je spadlý). Kaple byla barokní, obdélná, se zdobeným štítem vpředu zakončeným křížkem. Dveře byly ukončeny polokruhově, po obou stranách byla malá okénka. Uvnitř byla socha sv. Jana Nepomuckého. Pod kaplí vytékal pramen vody. - Původní dřevěná kaple z 1. poloviny 18. století byla v roce 1842 nahrazena zděnou stavbou. - Kaple byla postavena v místech, kde podle pověsti hospodář v hněvu zabil ovčáka, přičemž u hlavy mrtvého vytryskl pramen. Od poloviny 18. století sem přicházela procesí na svátek sv. Jana Nepomuckého. Podle jiné pověsti tu žili manželé, kteří tak strašně kleli, že se za trest propadli do země. - Až do nástupu komunistického režimu sem o svátku sv. Jana přicházeli věřící, modlili se litanie a kněz uděloval požehnání. Mše svatá byla sloužena dopoledne u kamenné sochy sv. Jana Nepomuckého pod rybníkem v Lišově. - V době komunistické totality kaple pustla a rozpadala se. Stála ještě v 60. letech a byla v ní socha sv. Jana Nepomuckého. Dnes jsou z kaple patrny jen skromné zbytky. - Pozemek s kaplí je v soukromém vlastnictví (MUDr. Miloš Bohoněk, Ph.D. z Mělníka a Ing. Stanislav Bohoněk z Prahy); o obnovu kaple usiluje spolek "Drobné památky nejjižnějších Čech".

Zdroj: Jiří Černý: Poutní místa Soběslavska a Třeboňska s přilehlou částí Dol