Zaniklé (známka 600) zděné zvonice

zvonice
na Kostelním náměstí, u děkanského (přesunutého) kostela Nanebevzetí Panny Marie

Samostatně stojící zvonice u kostela Nanebevzetí Panny Marie byla postavena v letech 1600 - 1602, v roce 1738 byla zbarokizována. V roce 1884 byla přestavěna A.Schmeerem; při přestavbě byla na atiku zvonice přeneseny sochy alegorie Živlů, vytvořené v roce 1715 v dílně Jana Brokoffa pro mosteckou renesanční radnici, jež byla zbořena v roce 1882. V roce 1958 byla zvonice spolu s kostelem prohlášena nemovitou kulturní památkou jakožto významná dominanta městského panoramatu. V roce 1976 byla od církve odkoupena za 23.000,- Kč, v roce 1979 byla uvedena v seznamu likvidovaných památkových objektů. Památková ochrana zvonice byla zrušena dne 2.12.1981 a následně byla zvonice zbořena. - Pozemek, na němž zvonice stála, patří firmě Palivový kombinát Ústí, s.p. z Hrbovic.

• Jiří Fiedler napsal 11.02.2013 16:04

V Mostě byly dva kostely Nanebevzetí P. M. (hlavní-děkanský a klášterní). Doporučuji doplnit do záhlaví stránky, že jde o zvonici u děkanského (přemístěného) kostela. - J. Fiedler

Děkuji za upozornění, doplnil jsem.