← kaple sv. Jana Nepomuckého (Rožmitál) kaple sv. Jana Nepomuckého (Rožmitál na Šumavě) →
12902 hrobka rodiny Nicolai

Poškozené (známka 400) zděné kaple

kaple (hrobka)
nedaleko dvora

velká

Střecha lodi s velkými dírami, zčásti již prolomeny i krovy. Věžička poškozená. Klenba vlhká. Omítka silně poškozena. Bez dveří, okna rozbitá. Uvnitř je málo trosek. Chybí krycí deska vstupu do krypty. Krypta pod kaplí je vykradena a kosti jsou rozházeny v okolních houštinách. Hodně zarostlá v křoví. - Neogotická pohřební kaple, stojící nad dvorem Prudice ve zpustlém parku při cestě do Oprechtic. Postavena jako pohřební kaple majitele dvora Ferdinanda Nicolaie, bývalého gruntovníka v Blankenburku. Nechala ji postavit jeho dcera Otýlie po smrti otce v témže roce. - Ze zbytků fasády je patrné její členění kvádrováním, v čele nad vstupem kruhová kartuš s letopočtem výstavby. Volně přístupný interiér je dosud poměrně zachovalý. - Kaple není zapsána v katastru nemovitostí; pozemek pod ní je spolu s přilehlým statkem v soukromém vlastnictví (JUDr. George Jirotka z Domažlic). Obec Zahořany je připravena pomoci s obnovou kaple.