12941 kaple Panny Marie Sedmibolestné

Torzální (známka 500) zděné velké kaple

se sanktusníkem

Téměř zbořena; zůstala zachována průčelní stěna do výšky cca 2 m, zbytek zdiva do výšky 0,5-1 m. Nově odstraněna část křovin z interiéru kaple. - Byla obdélná s polokruhovým presbytářem, s obdélnou předsíňkou a pravoúhlou sakristií, vnitřek plochostropý; uvnitř byl rokokový oltář z konce 18. století. - V roce 1782 si místní obyvatelé postavili u silnice kapli, která byla zasvěcena Sedmibolestné Panně Marii. Kaple byla zdobena sanktusníkem se dvěma zvony. Větší z nich v roce 1870 praskl, byl však v Liberci přetaven, a tak mohl již dne 30.10. 1870 znovu svolávat věřící k modlitbě. V průběhu let byla kaple častěji renovována a její vnitřní výzdoba vylepšována. V roce 1840 byla k východní straně kaple přistavěna sakristie; přístavbu financoval zahradník Elias Feix. V roce 1872 byl hlavní oltář ozdoben obrazem, který k tomuto účelu namaloval jindřichovský rodák Julius Stecker. Obraz subvencoval Hermann Stecker (mačkář skla), Josef Zappe (vedoucí školy) a Karel Kratzert (obchodník se dřevem). - Každoročně se zde třetí neděli po Velikonocích konala pouť zvaná Brochner Fahrt. Protože to byla první jarní pouť v okolí, těšila se velké oblibě. V začátcích této slavnosti přijížděli do Jindřichova se svými stánky pouze dva perníkáři, ale velmi brzy bylo možno zaznamenat na stovky stánků z různým zbožím. Za 1. světové války musely být zvony odevzdány pro válečné účely. V roce 1922 díky darům od občanů bylo zvonění opět obnoveno. Kaple byla opatřena masívní předsíní a okolí bylo upraveno. V roce 1926 došlo při pouti Brochner Fahrt k události, kterou zachytil Adolf Lilie ve své kronice. Z podnětu papeže Lea XI. vedl tehdejší farář Adalbert Korab jedno ze tří jubilejních procesí z Jablonce nad Nisou do Jindřichova. Kaple i kruchta byly přeplněny věřícími. Při zbožném zpěvu „těšte se zbožné duše“ se stala katastrofa, která byla tehdy přirovnávaná k zázraku. Na přetížené kruchtě praskl její nosný trám a s velikým rachotem se řítila k zemi. Kvůli velkému množství věřících v dolní části kaple musely být ponechány otevřené vchodové dveře. Jak se kruchta řítila k zemi, zachytil se její trám na těchto otevřených dveřích. Kromě zmatku a několika poranění se nikomu z věřících nic vážného nestalo. V roce 1936 opět díky jindřichovským občanům dostala kaple nová barevná okna, podlaha byla pokryta kobercem a byla postavena nová kruchta. V takovém stavu kaple vydržela až do vyhnání většiny místních obyvatel v roce 1946. Po roce 1946 byla kaple údajně odsvěcena a tehdejším příslušným českým děkanem určena jako chlívek pro kozu, dva kurníky, chlívek pro husy a sklad krmení. To byl samozřejmě začátek konce této stavby. Kolem roku 1960 se jí propadla střecha, roku 1972 byla zbořena větší část zdiva a kameny prodány jednomu pražskému odběrateli; hodně kamenů ze zdiva kaple se stále nachází v zahradě vedlejšího domu. – V současnosti vzniká v Jindřichově iniciativa s cílem obnovy kaple. - Kaple stála na dvojici pozemků; oba (stavební parcela č. 284/1 a pozemková parcela č. 1228/2) patří církvi.