← kaple Navštívení Panny Marie (Velká Veleň) kaple Kalvárie (Velký Šenov) →
13073 kaple sv. Floriána

J od kostela, u bývalé cesty

Střecha na pravé straně propadlá, na levé straně s dírami. Klenba poškozena, ale drží. Obdélné obvodové zdivo (3 x 2,4 m) zachováno do původní výše cca 3,2 m. Na bocích nemá okna, ale výklenky ve zdivu. Zdivo je místy poškozeno. Fasáda je zničena. Bez dveří. Uvnitř jsou trosky. - Barokní kaple byla postavena na pozemku rodiny sedláka Häckla při cestě na Heřmanov. Na svátek svatého Floriána dne 4. května nebo první následující neděli byla vždy u kaple sloužena bohoslužba. - Obdélná kaple o rozměrech 3 x 2,4 m bez oken s rovným presbytářem a zaoblenými nárožími, vysoká asi 3,2 m, krytá sedlovou střechou. Vstupní průčelí kaple s obdélným, polokruhově zakončeným vchodem je završeno trojúhelníkovým štítem, odděleným vystupující profilovanou římsou, s nikou v lizénovým rámcem a pilastry po stranách. Na obou bočních stěnách kaple je umístěn obdélný, polokruhově zakončený výklenek ve zdivu. Vnější stěny kaple byly původně kryty hladkou omítkou, bez členění. Pod střechou obíhá profilovaná římsa. Uvnitř je kaple zaklenuta valenou klenbou. V presbytářové stěně býval obdélný výklenek pro umístění obrazu. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1842. - Pozemek s kaplí patří Agentuře hospodaření s nemovitým majetkem Ministerstva obrany ČR.