13261 kaple křížové cesty

kaple křížové cesty
začátek 70. let 20. století
J od města, na vrchu Kotouč

11. zastavení křížové cesty z Nového Jičína na vrch Kotouč

XI. zastavení křížové cesty s názvem "Ježíš přibit na kříž". - Kaple byla obdélná, se zdobeným štítem a sedlovou střechou. Vchod v průčelí byl zakončen obloukem. - Nazývána také Kovářova či Učitelova kaple. - Do roku 1945 byl v kapli umístěn tzv. Valašský Betlém, který na počátku 20. století vytvořil profesor Alois Balán podle návrhu frenštátského malíře Břetislava Bartoše. V roce 1945 byl Valašský Betlém přesunut do sousední kaple (10. zastavení křížové cesty nad školou). Nahrazen byl obrazem patrona Kameníků sv. Jana Křtitele, proto se jí začalo říkat i Kamenářská. - Ještě v 50. letech 20. století byla kaple opravena, ale začátkem 70. let 20. století byla kaple zbořena kvůli postupu lomu na vápenec. Obraz sv. Jana Křtitele z kaple byl přenesen ke štramberskému arboretu. - Pozemek, na němž kaple stála, patří firmě Cemex cement, k.s. z Prachovic.