← kaple (Bartošovice v Orlických horách) kaple sv. Anny (Bartošovice v Orlických horách) →

Torzální (známka 500) zděné kaple

JZ od vsi, nad železniční tratí

Zčásti zbořena; dochováno kamenné kvádrové a lomové zdivo do výše okolo 70 cm na půdorysu 250 x 200 cm. Vnitřní prostor kaple 140 x 100 cm. Kolem navršena suť porostlá náletovou vegetací. Kaple byla původně ohraničena plotem se čtyřmi nárožními kamennými sloupky. Jsou dochovány dva o rozměrech 65 x 23 x 23 cm. - Podle informace kronikářky Věry Klírové ještě po 2. světové válce kaple stála; někdy okolo roku 1983 ještě měla střechu, ale následovalo postupné chátrání a definitivně zanikla v 90. letech 20. století. Při stavbě železničního koridoru pak byl zrušen i železniční přejezd s cestou, u níž stála. - Kaple je zakreslena již na mapě Stabilního katastru z roku 1839. - Pozemek s kaplí patří obci Bdeněves.

Zdroj: Adéla Kožíšková - Muzeum severního Plzeňska v Mariánské Týnici