13385 kostel sv. Václava

se sanktusníkem

V rekonstrukci; mimo přístavek na levé straně má novou střechu, sanktusník měděnou. Přístavek na levé straně má střechu s malými dírami. Ve zdivu jsou úzké praskliny, přední stěna a přístavek vpředu mají opravenou statiku. Pravá strana lodi má mimo ozdoby nad okny novou fasádu. Průčelí, přední polovina levé strany lodi a přístavky vpředu a na pravé straně mají novou, ještě nenatřenou omítku. Zbytek lodi má omítku zčásti poškozenou. Klenba je prasklá; je stažena železy. Interiér je zdevastován, mobiliář je zčásti rozkraden, zčásti je poškozen holubími exkrementy. - Pozemek s kostelem patří církvi; v roce 2023 půjde na opravu fasády kostela 750.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR. O opravu kostela usiluje spolek "Při kostele", který v něm také pořádá různé akce.

Zdroj: MUDr. Jan Toman

• Pavel Řezáč napsal 04.06.2013 22:21

O rekonstrukci kostela sv. Václava ve Březně se zasazuje občanské sdružení Při kostele. Na této adrese můžete najít informace o probíhajících opravách a též o akcích, které toto sdružení pořádá: http://www.prikostele.cz/

Informace doplněna a odkaz na web sdružení doplněn do sekce Odkazy, děkuji.