13385 kostel sv. Václava

se sanktusníkem

V rekonstrukci; mimo přístavky na levé straně má novou střechu, sanktusník měděnou. Přístavky na levé straně mají střechu s malými dírami. Ve zdivu jsou úzké praskliny. Pravá strana lodi má mimo ozdoby nad okny novou fasádu, přístavek na pravé straně má novou, ještě nenatřenou omítku. Zbytek lodi má omítku zčásti poškozenou. Klenba je prasklá; je stažena železy. Interiér je zdevastován, mobiliář je zčásti rozkraden, zčásti je poškozen holubími exkrementy. - Kostel patří církvi, o jeho opravu usiluje občanské sdružení "Při kostele", které v něm také pořádá různé akce. V roce 2018 půjde na opravu střech, fasády a odvodnění kostela 1.500.000,- Kč z dotačních programů Ministerstva kultury ČR.

Zdroj: MUDr. Jan Toman

• Pavel Řezáč napsal 04.06.2013 22:21

O rekonstrukci kostela sv. Václava ve Březně se zasazuje občanské sdružení Při kostele. Na této adrese můžete najít informace o probíhajících opravách a též o akcích, které toto sdružení pořádá: http://www.prikostele.cz/

Informace doplněna a odkaz na web sdružení doplněn do sekce Odkazy, děkuji.