Torzální (známka 500) zděné kapličky

Z od vsi, u polní cesty

Zůstalo jen obdélné zdivo mimo levý zadní roh do výše cca 0,3 m. Kolem jsou trosky. - Kaplička byla obdélná (1,08 x 0,7 m), základové zdivo bylo mírně rozměrnější. - Nazývána Morová kaplička (Pestkapelle), protože byla postavena na pozemcích rodiny Kriegischových, kteří si chtěli připomenout své příbuzné, kteří se stali první obětí morové epidemie v roce 1713. Pozemky později přešly do majetku rodiny Fuhrichovy. Stará zchátralá kaplička byla v roce 1868 zbořena a na opačné straně cesty byla postavena nová. I ta v roce 1940 hrozila zřícením, a proto byla obnovena. Do obnovené kaple byly instalovány obrazy sv. Rocha, sv. Rozálie a sv. Šebestiána s nápisem „Hl. Rochus, hl. Rosaria und hl. Sebastian beschützt uns vor Pest und Krankheiten.“ („Sv. Rochu, sv. Rozálie a sv. Šebestiáne, ochraňujte nás před morem a nemocemi.“). Kaplička se zřítila asi počátkem roku 2007. - Kaplička stála na krásném vyhlídkovém místě. - Pozemek, na němž kaplička stála, patří obci Vlčice.

Zdroj: časopis Altvaterbote, přeložil Ing Günter Fiedler