13512 kaple Panny Marie (nazývaná Helzelova)

u polní cesty do Pihelu

Stála asi 250 m od chotovické hospody na cyklostezce č. 3053 ve směru na Pihel. Cestu k ní lemuje alej, která byla vysázena v roce 2012. Dnes tomuto místu žádný z Chotovických neřekne jinak než “U křížku“, avšak původně se jedná o kapli, kterou na svém pozemku vystavěl na počest Panny Marie Johann Wenzel Helzel v roce 1813. V roce 1855 ji další chotovický rodák Franz Werner, umělecký malíř, zkrášlil Mariánským obrazem. Postranní zdi vyzdobil obrazem zemského patrona sv. Václava a obrazem krajiny spolu se sedlákem, který vyhlížel lepší počasí. Na konci aleje vedle kaple byla v roce 2011 umístěna panoramatická tabule, která vznikla v rámci projektu Panoramatické tabule na vyhlídkách Euroregionu Nisa. - Volný překlad z knihy Rudolfa Adolfa Mullera: „Na pokraji Chotovických a Pihelských pozemků vystavěl sedlák a hostinský Joh. Wenzel Helzel v roce 1813 na počest Boží matky kapličku, která se nazývala Helzelova kaple (Helzelkapelle). Roku 1855 opatřil místní umělecký malíř Franz Werner přední stranu mariánským obrazem a postranní zdi obrazem zemského patrona sv. Václava a obrazem krajiny, která představuje sedláka vyhlížejícího lepší počasí. Kaple i obrazy jsou dnes totálně zničeny." - Již kolem roku 1900 stál na místě kaple kříž, který je zde dodnes. - Kaple je zakreslena na mapě Stabilního katastru z roku 1843. - Pozemek, na němž kaple stála, patří obci Chotovice.

Zdroj: Zuzana Mráčková, kronikářka obce Chotovice