v lese, SV od vsi, u pramene na J úpatí hory Kmet

Má novou střechu. Dole místy potřebuje opravit nátěr. Zavřená, zařízená. Uvnitř jsou nástěnné malby Bičovaného Krista z Wiesu, Madony a sv. Jana Nepomuckého. Kaplička stojí nad pramenem. - Poutní kaplička asi ze 17. století byla nazývána kaple Jeleního pramene (Hirschenbrunn kapelle) nebo Altenbergkapelle (Altenberg = Kmet). - Rodačka z Jablonce, paní Rosa Horak, rozená Riedl, vyprávěla: „O nedělních odpoledních až do posledních let přicházeli zbožní lidé a prosili u kapličky o uzdravení Pannu Marii a Pražské Jezulátko, jejichž sochy byly v kapličce k vidění. Poutníci si rádi omývali oči vodou z pramene, který zde u kapličky pramenil a měl léčivou sílu. Pověst praví, že v kovárně žil jeden slepý kovář. Třikrát po sobě se mu zdálo, že by měl na určitém místě na Kmetu začít kopat. Zde měl najít vodu, kterou si měl omývat oči, a zase znovu začít vidět. Muž se nechal jedním čeledínem dovést na místo a kopal. Skutečně se brzy objevil pramen. Kovář si umyl oči. Čeledín musel ve velkém vědru donést vodu domů. Poté, co si kovář oči několikrát po sobě umyl, objevilo se světlo a on začal znovu vidět. Z vděku za zázračné uzdravení nechal postavit kapličku. Toto se mělo stát v 17. století. V roce 1896 byla kaplička obnovena a v roce 1936 ji nechal můj otec opět opravit.“ - Pozemek s kapličkou patří Vojenským lesům a statkům, s.p.

Zdroj: kohoutikriz.org