hřbitovní kaple
S od kostela

středně velká

Klasicistní hřbitovní kaple byla postavena ve 2. polovině 18. století na hřbitově u kostela. V roce 1873 byl zbudován nový hřbitov a od následujícího roku přestal být původní hřbitov u kostela využíván. Pro hřbitovní kapli se nenašlo nové využití, proto postupně chátrala, až bylo roku 1923 rozhodnuto o jejím stržení. Na místě starého kostelního hřbitova se dnes nachází skromný park. - Kaple měla obdélný půdorys. Průčelí zdobila na každé straně dvojice pilastrů doplněných o kamenné desky. Pilastry zakončovala římsa, která přecházela i na boční stěny. Ve výrazném trojúhelníkovém štítu byl umístěn nedochovaný znak. Velké dvoukřídlé dveře byly zakončeny obloukem. V každé z bočních stěn bylo umístěno půlkruhové okno. Boční stěny dále zdobila římsa, nárožní pilastry a kamenné náhrobní kameny. Sedlová střecha neměla věž, zdobil ji jen malý kovový kříž. - Pozemek, na němž kaple stála, patří církvi.

• Miloslav Turyna napsal 26.11.2022 15:50

Umístění kaple - (Kaple stála na dvojici pozemků; oba (pozemková parcela č. 471/2 a stavební parcela č. 204/2) jsou v soukromém vlastnictví (Phan The Dung z Velkého Šenova). je milné. Správně má být pozemková parcela č.469, vlastník je Římskokatolická farnost Velký Šenov.

Dobrý den, děkuji za upozornění, ale na parcele č. 469 ta kaple stát nemohla. Na fotografii kaple je v pozadí zachycena budova dnešního Městského úřadu a ta stojí kus východně od parcely č. 469. Ještě jsem to zkonfrontoval s mapou Stabilního katastru, kde je kaple zakreslena, a posunul jsem její umístění ještě mírně k JV.

• Miloslav Turyna napsal 08.12.2022 17:09

Dobrý den, musím opět reagovat jelikož jste původní (první) hřbitovní kapli umístil úplně někam do „trantárie :-). Podívejte se ještě jednou na budovu Mú v pozadí. A zkuste najít ten vchod s balkónkem, který je vidět na foto za kapličkou. Posílal jsem na vysvětlenou upravené foto, které by měly být jasným důkazem o přesném místě , kde kaple stála., ale minule se to asi nějak kouslo.

Dobrý den, pane Turyno, děkuji za zaslání těch vysvětlujících fotografií, máte pravdu, kaple musela stát severně od kostela. Upravil jsem její umístění. Naštěstí ta budova MÚ není ze všech stran stejná a na západním průčelí má uprostřed v přízemí pouze dvoukřídlé okno (zachycené na historické fotografii), zatímco na jižním průčelí má uprostřed okno širší. A jestli ta budova západně od MÚ vznikla později, je to jasné. Jen je zvláštní, že ta kaple není zakreslena ani na mapě Stabilního katastru ani na katastrální mapě z let 1900 - 1915. A s dovolením jsem převzal několik fotek poničených kapliček z Vašeho webu, samozřejmě s uvedením zdroje. Děkuji.

• Miloslav Turyna napsal 05.01.2023 08:51

Zdravím, a přeji hodně zdaru ve vaši úžasné práci na www.znicenekostely.cz. Prosím o úpravu věty "Klasicistní hřbitovní kaple, mezi lidmi nazývaná Ovčí kaple, byla ...", na "Klasicistní hřbitovní kaple byla ....". Děkuji M. T.

Děkuji za upozornění, opravil jsem.